ОБИДАҢДОН КАРАМЕЛІ
Категориясы: Тағам
Мөлдір, сырты оралмаған, кесілген батон формалы карамель осылай аталады. Қолданылатын бояуларға байланысты әр түрлі келеді.
Кем дегенде 90 процент сахарозасы болады. Тағамның ылғалдылығы 2,5 проценттен аспайды, беті кебу, соған орай жабыспайды. Бір килограмында 100-120 дана кәмпит болады.
Он килограмм кәмпит жасау үшін 8,4 килограмм құмшекер, 2,0 кг сірне және 0,004 килограмм 10 проценттік езілген бояу жұмсалады.
Қант шырыны карамель массасы етіліп қайнатылады да салқын столға салып, салқындатылады. Осы процесс кезінде оған бояу қосылады. Содан соң иленіп, 65-70 градусқа дейін салқындатылады. Карамель массасы батонға ұқсатып созылады.
Карамель массасы арнаулы машинамен немесе қолмен кесіледі. Дайын өнім қаңылтыр қораптарға салынады.
Жарияланған-2016-02-28 17:12:39 Қаралды-1605
БАЛ ҚОСЫЛҒАН ІРІМШІК
Шикі жұмыртқаның сары уызы, қант, ұнтақталған жаңғақ дәні және бал қосылып үгіледі. Осы қоспа ерітілген сарымайға салынып көпіргенше араластырылады.
БҮЙДАШ ХАН
Бұйдаш ханның билігі тек Жетісу жеріне ғана жүрген. Өйткені Таһир ханның кезінде- ақ Қазақ хандығының әлсіреуі күшейіп, қазақ жерінде бірнеше хандар пайда бола бастаған. Бұйдаш - Жетісу жеріндегі қазақ хандарының бірі. Ол аз ғана (1533-1534) хандық құрды.
КОФЕНІ ҚАШАН ЖӘНЕ КІМ ОЙЛАП ТАПТЫ?
Кофені кім және қашан ойлап тапқанын нақты айту мүмкін емес - бәрі аңыздан басталды.
ШЕЛПЕК НАНЫ
Бұл - дөңгелек, шет жақтары қалың, ортасы жұқа, үстінен әр жері тесілген, салмағы 0,2 килограмм тағам.