UF

АЛВАХАЗИ

Категориясы: Тағам


Қайнатылған ара балынан түрліше, яғни сақина, сегіздік, бұрама, т. с. с. етіп жасалған кәмпит осылай аталады. Түсі жібектей жылтыр реңді, ашық сары болады.

Ашық қазанға кәдімгі араның балы салынып, ұдайы араластыра отырып қайнатылады.

20-30 минут қайнатқаннан кейін балдың түсі қара қоңыр тартады. Сондай-ақ шетінен алған кезде үзілмейтін жіңішке жіп түзеді. Бұл балдың дайын болғандығын көрсетеді.

Бал ыстық күйінде қазаннан алынып, машинамен немесе қолмен 5-10 минут бойы созылады. Сонда оның түсі ашық сары тартып, жібектей жылтыр рең пайда болуы керек. Қолмен ағарту үшін массаны қолға апып созып, шет ұштарын қосып, тағы да созу қажет. Осылайша қайта-қайта соза берсе бал ағарады.

Ағартылған массаны суытпай, одан жуандығы 0,5-0,8 миллиметр жіп созылады да сол жылы күйінде әр түрлі кәмпиттер дайындалады. Бір кәмпит жасалып болған соң оны пышақпен кесіп алып, сол тұстан әрі қарай басқаларын жасай беру керек.

Бір килограмм алвахазиға 1150 грамм бал жұмсалады.

Алвахазидің сапасына мынадай талаптар қойылады: оның сақина, сегіздік, бұрама, т. с. с. әр түрлі формалы, түсі ашық сары, жібектей жылтырап тұруы, әуелі қоюланып, кейіннен қатып, шеттері ери бастауы қажет.

Алвахази құрғақ, температурасы 18 градус, ауасының салыстырмалы ылғалдылығы 60-75 процент бөлмеде сақталады. Мұндай жағдайда алвахази үш тәулік сақталады.

  Жарияланған-2016-02-23 15:01:09     Қаралды-1322

Мәлімет сізге көмек берді ма

ӘЛІШЕР НАУАИ

...

Әлішер Науаи - өзбек халқының ұлы ақыны, ойшылы, мемлекеттік қайраткері. Әкесі өлгеннен кейін 12 жасар Науаиды Бабыр өз тәрбиесіне алған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫМЫЗ - БАТЫРЛАР СУСЫНЫ

...

Қымыз - бабын таппасаң өте кірпияз ас.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖҰМБАҚТЫ БЕНГАЛИЯ

...

Бенгал (хинди тілінде Бангал, бенгал тілінде - Бангла) - Үндістандағы Ганг өзенінің төменгі бойымен Ганг және Брахмапутра атырауында орналасқан тарихи аймақ.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫЛЫШТАСУ - РЫЦАРЬЛЫҚ ЖЕТТІ ҚАСИЕТТІҢ ӨНЕРІ

...

Қылыштасу (фехтование) - адам баласының саналы өмірінде елеулі орын алатын адам іс-әрекетінің белгілі бір саласы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАКУ КУРАБЬЕСІ

...

Бұл – үгітілген құырма сияқты тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАНТ ЧУРЧХЕЛАСЫ

...

Қант сірне мен агарға қосылып, ылғалдылығы 20 процентке жеткенше қайнатылады да сілікпе массасы дайындалады. Оған жүгері крахмалы қосылады. Ром эссенциясы мен ванилин қосылып, хош иіс береді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »