UF

МИНЕРАЛДАР

Категориясы: Технологии


Минералдар Жер бетіндегі немесе жердің қойнауындағы әр түрлі геологиялық процестерге байланысты пайда болады және олар тау жыныстарын, кентастар мен метеориттерді, т.б. кұрайды. Минералдар, негізінен, қатты болып келеді. Олар кристалды (пирит, голенит, т.б.), аморфты (опал, пимонит, т.б.) және металикті (сырты кристалл тәрізді, ішкі құрылысы аморфты, шыныға ұқсас) болып жіктеледі.

Табиғатта зерттелген минералдар түрлері 2,5 мыңға жуық. Жыл сайын 30-ға жуық жаңа минералдар түрі анықталады. Әр минерал - өзіне тән құрылымы бар табиғи қосынды. Минералдардың көпшілігінің құрылымы кристалдардан құралған. Әр түрлі қоспалар минералдардың қасиеттерін өзгертеді. Өте қатты минералдар (алмас, корунд, гранит, т.б.) заттарды тесуге, кесуге, өңдеуге пайдаланылады. Ал қатты, әдемі түстілерінен зергерлік бұйымдар жасалады. Қазақстанда табылған минералдардың таңдаулы жинағы Қазақстанның геологиялық мұражайына қойылған.

Минералдардың құрамын, қасиетін, пайда болуын зерттейтін ғылымды минералогия деп атайды.

  Жарияланған-2015-11-26 15:43:04     Қаралды-12015

Мәлімет сізге көмек берді ма

ҚЫЗЫЛ ЖӘНЕ АЛТАЙЛЫҚ ДОЛАНА

...

Гүлдерінде эфир майлары, холин және ацетилхолин, хлороген қышқылдары бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КЕНДІ ҚАЛАЙ ӨНДІРЕДІ

...

Біз әуелі кен байлығы, яғни қазба байлық дегеніміз не екенін білейік. Біз өмір сүріп жатқан Жер, оның қыртысы алуан түрлі топырақтардан, тастардан, т.б. нәрселерден тұратынын білеміз. Олардың барлығы кен байлығына жатпайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БҮЛДІРГЕН ПЮРЕСІ ҚОСЫЛҒАН КҮРІШ

...

Тазартылып, жуылған күріш суға салынады. Ол шала пісіріледі де сүт құйылып, әбден қайнатылады. Үстіне сарымай салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СҮЗБЕ МАССАСЫ

...

Сүзбе жақсылап араластырылып, үккішпен үгітіледі де қаймақ, қант қосылып, бәрі жақсылап араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҮЙЕ ТІКЕН –

...

Түйе тікен - биіктігі 2 метрге дейін жететін, екі жылдық, шөп тектес өсімдік. Сабағы тік өседі, жоғарғы жағында бұтақтары көп болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ ҚОСЫЛҒАН РАХАТ-ЛУКУМ

...

Бұл да ванильді рахат-лукум сияқты жасалады, тек масса қайнатылғаннан кейін оған грек жаңғағы қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »