UF

ТӘТТІМБЕТ

Категориясы: Адамдар


Тәттімбет Қазанғапұлы (1815-1862) - шертпе күйдің негізін қалаған классик күйші-сазгер. Ол Қарағанды облысындағы Мыржық тауының бойында дүниеге келген. Ол жастайынан өнерлі ортада өскен. Оның ата-бабаларының ішінде кемеңгер билер, ақылды шешендер, қалжыңқой адамдар көп болған. Тәттімбеттің күй шеберлігін игеруіне әкесі ықпал еткен. Әкесі Қазанғап орта дәулетті, өнерге жақын кісі болған.

Тәттімбеттің шығармашылығы қазақтың музыка тарихында ерекше орын алады. Аспапты музыкада шертпе күйлер дәстүрлі күй мектебіне жатады. Тартылу, шертілу әдісі бөлек болады. Асықпай, баяу қос ішекті алма-кезек даралап шертуді қажет етеді. Әр түрлі қағыстармен қуа тартуды көтермейді. Ол - «Сылқылдақ», «Былқылдақ», «Алшағыр», «Бес төре», «Балбырауын», «Сарыжайлау», «Қосбасар» (бірнеше нұсқасы бар), «Көкейкесті» т.б. күйлердің авторы.

Тәттімбеттің 40-тан астам күйі бар. Оның күйлеріне әсерлі, асқан лирикалық сарын. ойшыл, қиялшыл жанның терең сезім толғаныстары тән.

Жастайынан өнерге құмар болып өскен Тәттімбеттің таланты тасада қалмады. Ол шығарған күйлер талай буынның рухани азығына айналды.

  Жарияланған-2015-11-24 19:04:37     Қаралды-7285

Мәлімет сізге көмек берді ма

ТҮРКІЛЕРДІҢ КӨНЕ ЖАЗБАЛАРЫ

...

Бағзы замандарда түркілер өз әліпбиін ойлап тапты. Ондағы әріптер қар бетіндегі құс іздеріне өте ұқсас, құйттай сына түріндегі сызықшалармен бейнеленді. Мұндай жазу «сына жазуы» (немесе ешкім сырын аша алмаған бұл жазулар «руна» деп аталады, руна сөзі гот

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАҢҚУРАЙ ТҮРЛЕРІН ӨСІРІП, ӨНІМ АЛУ ЖОЛДАРЫ

...

Таңқурай жартылай бұталы көпжылдық өсімдік болып есептеледі. Жабайы түрде азғана болса да келең-келі жерлерде жақсы өседі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУҒА ЖҮЗУ СПОРТ ТАРИХЫНАН

...

Суда жүзіп жүрген адамдарды бейнелейтін сурет осыдан 25 ғасыр бұрын салынған, ол Ливия шөлінен табылған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КЛИМАТТЫҚ БЕЛДЕУЛЕР ҚАЛАЙ ЕРЕКШЕЛЕНЕДІ?

...

Жер шарының әртүрлі жерлерінде климат айтарлықтай ерекшеленеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Бал қандай болуы керек?

...

Шығыстың кейбір тағамдарын жасағанда оларға өзіндік дәм және хош иіс беру үшін бал қолданылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БУКОВИН ШӘРБӘТІ

...

Бұл - ысқыштан өткізілген жаңғақ және қант ұлпасы қосылған май массасы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »