АҚТАМБЕРДІ САРЫҰЛЫ
Категориясы: Адамдар
Ақтамберді Сарыұлы (1675-1768) - жырау, қолбасшы, дипломат. Ол Оңтүстік Қазақстан облысы Қаратау маңында дүниеге келген. 17 жасынан әскери жорықтарға қатысып, парасаттылығымен, батырлығымен көзге түседі. «Күмбір-күмбір кісінетіп», «Уа, қарт Бөгембай», «Ей, азаматтар, шоралар» «От орны отаудай» т.б. толғаулары қазақ әдебиетінің алтын қорына енген. Ақтамбердінің бір топ толғауларында («Жеңіме жамау түскенін»,«Атадан тудым жалқы боп», «Жасымда көрген қорлығым») жалғыздық, жетімдік мехнаттары көрініс берсе, кейбір өлеңдерінде («Жауға шаптым ту байлап», «Салпаң да салпаң жортармын», «Көк көгершін, көгершін») батырдың өмірлік мақсат-мұраты аңғарылады. Ақтамберді өзі өмір сүрген дәуір шындығын, әлеуметтік теңсіздік көріністерін «Жағалбай деген ел болар», «Жел, жел есер, жел есер», «Түйе мойнын тұз кесер», «Ағайының көп болса», «Мал басы өскен адамның» т.б. толғауларында шынайы бейнелейді. Ақтамберді толғаулары мен жырлары С.Мұқановтың «Қазақтың XVIII-XIX ғасырдағы әдебиетінің тарихынан очерктер» кітабына, «Ертедегі әдебиет нұсқалары», «Алдаспан», «XV - XVIII ғасырдағы қазақ поэзиясы», «Бес ғасыр жырлайды» жинақтарына енген.
Жарияланған-2015-11-24 16:44:31 Қаралды-10420
КАНИКУЛ СӨЗГЕ СҮМБІЛЕ ҚАНДАЙ ҚАТЫСЫ БАР?
Біздің әрқайсысымызға сонша үйреншікті осынау сөздің түп негізі...
ДІРІЛДЕКТІ ҚАЛАЙ ДАЙЫНДАУҒА БОЛАДЫ?
Үйітіліп, әбден тазартылған сиырдың сирағы бірнеше бөлікке бөлінеді де кастрюльге салынып, су құйылады.
ЖАЗДЫҢ ЫСТЫҒЫНДА ШӨЛ ҚАНДЫРАТЫН СУСЫНДАРДЫ ДАЙЫНДАУ
Жаздың аптап ыстығында ішкен сап-салқын сусын мейіріңді қандырмай ма?
БАДАМ ҚОСЫЛҒАН ДӨҢГЕЛЕК ҚУЫРМА-ҚАТТАМА (печенье)
Бадам іріктеліп алынып, үккішке салынып ұнтақталады. Арнайы бадам үккіш болмаса, бадамды қантпен және екі жұмыртқаның ағымен араластырып, көзі кішкентай ет тартатын машинкадан 2-3 рет өткізу қажет.
АСТАНА
Астана деп мемлекеттің саяси, әкімшілік, экономикалық, мәдени орталығын айтады. Ол елдікті, ұлттық бірлікті білдіретін бас қала болып табылады. Біздің еліміздің бас қаласы Астана болып саналады.
ІНЖІР ОЙЛАСЫ
Жеміс массасы мен жаңғақты қант-сірне шырынына қосып қайнатып, бадам және грек жаңғағымен әшекейлеген тағам осылай аталады.