ВЕЛОСИПЕДТІ АЛҒАШ КІМ ОЙЛАП ТАПТЫ?
Категориясы: Өнертабысты
Ең алғашқы велосипед
Бұл скутер педальсыз велосипедке көбірек ұқсады, өйткені адам жүгіріп, сол арқылы велосипедті қажетті жылдамдыққа дейін жылдамдатты. Ол «дрезина» деп аталды.
Пенни-фартинг
Содан кейін, мұндай самокат танымал бола бастағанда, олар «Пенни-фартинг» деп аталатын сәнді велосипедті ойлап тапты, оны «үлкен дөңгелек» деп те атады. Велосипедтің бұл түрінің бір дөңгелегі екіншісінен жоғары болды. Жүргізуші алдыңғы дөңгелекті басып, екі дөңгелектің арасына отырды. Өкінішке орай, оның дизайнында қажетті қаттылық болмады, ал жүргізушінің жағдайы жеткілікті тұрақты болмады, сондықтан екі доңғалақты көліктердің жаңа үлгілері пенни-фартингті ауыстырды.
Қазіргіге ұқсас бірінші велосипед «Rover» немесе «қаңғыбас» деп аталды. Онда жүргізуші педальдарды айналдырып, ол тізбекті пайдаланып, артқы доңғалаққа энергия жібереді.
1914 жылы Peugeot компаниясы жатып жүруге тура келетін велосипедтерді жаппай шығаруды бастады.
Жиналмалы велосипедтер 1878 жылы, ал алюминийден жасалған алғашқылар 1890 жылы пайда болды. Титан велосипедтерінің де жаппай өндірісі басталды, оның бірінші жылы 1974 жыл болды.
Жарияланған-2024-04-17 14:47:21 Қаралды-555
ЖЕМІСТЕР МЕН ЖИДЕКТЕРДЕН ЖАСАЛҒАН ЦУКАТТАР
Жемістер мен жидектер жуылып, елекке салынады да сорықтырылып, содан кейін шырынға қосылып дайын болғанша қайнатылады.
ТАҢҚҰРАЙДАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ
Таңқурай жидегінде қант, пектин, илік, бояу заттары, лимон, алма, құмырсқа және салиция қышқылдары, фосфор, калий тұздары, С1, Р витаминдері және А провитамині болады. Жабайы өсетін таңқурай - адам организміне керекті тағамның бірі.
ШАРИКТІ ҚАЛАМҒА ШАРИК НЕ ҮШІН ҚАЖЕТ?
Әлемдегі алғашқы автоқаламды ойлап тапқан... египеттіктер екен.
Юбкалардың түсінің саралануы
Kilt «киімді дене бойымен айналдыру» деп аударылады. Бірақ, заманауи килт – бұл материяның 3-8 ярдтан (7 метрден көп) тұратын аса күрделі конструкция.
ҚУЫРДАҚТЫҢ ТҮРЛІ ТАҒАМДАРЫ
Қуырдақ - көбінесе ірі қараның ұсақтап туралған сан, қол етінен, қойдың мойын етінен, түйенің сан етінен, өкпе-бауыр, ішек-қарыннан қуырылады. Оның басқа тағамнан ерекшелігі - тез әзірленетіндігі.