СҰҢҚАР
Категориясы: Жануарлар
Қазақтың кәнігі құсбегілері сұңқардың өзін бірнеше түрге бөліп, түр-түсіне, мінез-бітіміне орай саралай білген. Мәселен, ак сұңқар, ақ бас сұңқар деп атайтын болған. Сол атауларына орай, сұңқардың сырт түсі әр түрлі болып келгенімен, тұлға-бітімінде, мінез-қарымында түрлі болып келгенімен, тұлға-бітімінде, мінез-қарымында көп айырмашылық болмайды. Солай болғанымен, казак құсбегілері ақ сұңқарды қолға түсіруге тырысқан.
Ақ сұңқардың түсі ақшылтым сұр, жон жағы көк сұр, омырау алқымы шұбар болады. Қазақстанда қара сұңкар ак сұңқарға қарағанда жиірек ұшырасады. Мұның түсі кара сұр, қара бояуы жасылдана құбылып тұрады. Қабағынын үсті ақ шулан, жолақ болып келеді. Ал ақ бас сұңқардын сыртқы түр-түсі қара сұңқарға ұқсас. Тек қабақ үстіндегі - жолағы мен самайындағы ақ сағал ашықтау, ақтау болып біткендіктен қазақ құсбегілері айырып атау үшін ақ бас сұңқар деп атайды. Жақсы бап, қайыру көрген сұңқар үйрек, қаз алады. Алатын құсын тек қана жасқап ұшырып барып, ауада теуіп лреді. Сұңқарлардың дене тұрқы - 45-55 см, салмағы - 800-1200 г болады.
Жарияланған-2015-11-17 15:03:03 Қаралды-20513
ДӘСТҮРЛІ ТӘТТІ ТАҒАМДАР
![...](https://i.postimg.cc/DZBTNRQM/1.jpg)
Табаға 3-4 сантиметр қалыңдықта ұн салынады да, духовкаға немесе газ плитасына қойылып, шала қуырылады.
КУРАГАДАН ЖАСАЛҒАН САМБУК
![...](https://i.postimg.cc/RhXfzdXN/1.jpg)
Іріктелген курага мұқият жуылып, салқын суға салынады. 1-2 сағат бөктіріп алынады да дайын болғанша қайнатылып, содан соң үккішпен үгіледі.
ҚҰР
![...](https://i.postimg.cc/50YMHzKZ/204253-3218fe55b0f63ce5c4f5a1a6b5720d5c.jpg)
Кұр - орман құсы. Қазақстанда кұр, ак құр, тундра құры, сұр құр, меңіреу құр деген түрлері кездеседі. Ұяларын көбіне қайың ағашына салады. Кұрлар тобы қыс бойы бірге жүреді. Көктемнің басында бір-бірінен бөлініп, ерекше құрқылдап қораздана бастайды.
ҚАЗАҚТЫҢ ТӘТТІ МАҢЫЗЫ (КРЕМ)
![...](https://i.postimg.cc/9fYSLmJk/1.jpg)
Қант суға ерітіліп, 20-30 минут бойы қою шырын пайда болғанша қайнатылады.