UF

ЕСКІ ЗАМАНДА НЕМЕН ТАМАҚТАНДЫ?

Категориясы: Тарих


Патшалар мен князьдердің дастарханында алтын мен күмістен жасалған бағалы ыдыстар тапшы болған. Онда не болмады! Бірақ бір нәрсе әлі жетіспейтін еді - шанышқы, өте қарапайым шанышқы. Одан кейін олар бес саусақты ортақ ыдысқа салуға ойланбастан қолдарымен тамақтанды.

Ал пышақтар за ғана болды - бүкіл үстелге екі-үш. Анда-санда көршілерге пышақты тапсыру туралы өтінішпен жүгінуге тура келетін.

Тәрелкелер мүлде болмады. Олардың орнында үлкен дөңгелек нан тілімдері болған. Кешкі астан кейін ет тұздығына малынған бұл «табақшалар» иттерге лақтырылды.

Ал тәрелкелер мен шанышқылар үш жүз жыл бұрын ғана пайда болды, содан кейін әр үйде емес, тек сарайларда ғана пайда болды.

1608 жылы Италияға Томас Кориат есімді ағылшын келді. Сапар барысында ол өзін ерекше таң қалдырғанның бәрін жазып алатын күнделік жүргізді. Ол судың ортасында тұрған Венециандық сарайлардың әсемдігін және ежелгі Римнің мәрмәр храмдарының сұлулығын және Везувийдің керемет ұлылығын сипаттайды. Бірақ Кориатты Везувий мен Венециандық сарайлардан гөрі бір нәрсе таң қалдырды.

Оның күнделігінде мынадай жазба бар: «Итальяндықтар ет жегенде, олар темірден немесе болаттан жасалған шағын айырларды пайдаланады, ал кейде итальяндықтарды қолмен жеуге мәжбүрлеу мүмкін емес. Өйткені бәрінің қолы таза емес».

Үйге барар алдында Кориат осы «айырларды» сатып алды. Ол сатып алған шанышқы біздің шанышқыларымызға шамалы ұқсамайды. Бұл шанышқыда екі ғана тіс болды, ал ұшын тұтқамен безендірілген тұтқасы өте кішкентай, тістерден көп емес еді. Жалпы, бұл аспап шанышқыға емес, камертонға ұқсайтын. Ол Италияға Византиядан келді, ал византиялықтар бұл ас құралдарын 11 ғасырда Таяу Шығыстан әкелді.

8-9 ғасырларда Иранда жасалған шанышқылар.

Екі түзу тістері бар шанышқылар тамақты тізбелеу үшін ғана қолданыла алады

 

Үйге келген Кориат достары мен таныстарына сатып алғанын көрсетуді шешті. Кешкі ас үстінде ол қалтасынан шанышқыны суырып алып, итальяндық жолмен жей бастады.

Барлық көздер оған бұрылды. Ол бұл заттың қолында не екенін түсіндірген кезде, барлығы итальяндық тамақтану құралын мұқият қарастырғысы келді. Шанышқы бүкіл үстелді айналып өтті. Ханымдар талғампаз безендіруге таңданды, ерлер итальяндықтардың тапқырлығына таң қалды, бірақ бәрі бірауыздан итальяндықтардың үлкен эксцентриктер екенін және шанышқымен тамақтану өте ыңғайсыз деп шешті.

Томас Кориат дауласуға тырысып, етті қолмен алу жақсы емес, өйткені бәрінің қолы таза емес. Бұл жалпы наразылықты тудырды. Кориат мырза Англияда тамақ ішер алдында ешкім қолын жумайды деп ойлай ма? Табиғаттың берген он саусақ бізге жетпей ме, оған тағы екі жасанды саусақ қосу керек пе? Ол бұл күлкілі айырларды өңдеудің қаншалықты оңай екенін көрсетсін.

Кориат өз өнерін көрсеткісі келді. Бірақ оның ыдыстан алған ең бірінші еті шанышқыдан дастарханға түсті. Күлкі мен әзілде шек болмады. Ұялғаннан саяхатшы шанышқыны қалтасына тығып қоюға мәжбүр болды.

Англияда шанышқылар сәнге енгенше елу жыл өтті.

Әр түрлі дәстүрлер мен аңыздар бар: адамдардың от жағуды қалай үйренгені туралы, бірінші ұста кім болғаны туралы және т.б. Сондай-ақ, олардың шанышқыны неліктен қолдана бастағаны туралы аңыз бар.

Олар шанышқыларды үлкен шілтерлі жағалар киіле бастаған кезде ойлап тапқанын айтады. Бұл жағалар тамақты қиындатады: олар иекті тіреп, басты үлкен дөңгелек табаққа қойғандай, басын еңкейтуге мүмкіндік бермеді. Мұндай жағада, әрине, қолмен емес, шанышқымен жеу ыңғайлы болды.

Бұл ертегі шығар. Шанышқылар киім ауыстырып, жиі жуыла бастаған кезде, яғни адамдар таза болған кезде пайда болды.

Шанышқымен бір мезгілде дерлік табақ пен майлық қолданысқа енді.

Олар мұнда 17 ғасырдың аяғында пайда болды. Сол кезде саяхатшы Мейерберг былай деп жазды: «Кешкі ас кезінде әр қонаққа үстелге қасық пен нан қойылады, ал табақ, майлық, пышақ пен шанышқы тек ең құрметті қонақтарға қойылады».

  Жарияланған-2024-04-16 10:51:48     Қаралды-65

Мәлімет сізге көмек берді ма

АЛХОРЫДАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Алхорының жемістерінде алма, лимон қышқылдары, илік және бояу заттары, пектин, А және С витамині болады. Алхоры - өте дәмді тамақ болатын сапасы бар, бағалы жеміс.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫЗЫЛ ІРІМШІК – КӨШПЕЛІЛЕРДІҢ ТАҒАМДАРЫНЫҢ БІРІ

...

Сүттен жасалатын тағамдардың ішінде жасалуы оңай, тамақтық қуаты мол, берекелі, ұзаққа сақталатын тамақтың бірі - ірімшік.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МЕЙІЗ ҚОСЫП, ЖҮГЕРІ ҮЛПЕГІНЕН ЖАСАЛҒАН ТОҚАШ

...

Салқын белок шайқалып, әбден көпіршітіледі. Оған аз-аздан қант себіледі (қантқа алдын-ала ванилин қосылады).

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ИТМҰРЫННАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ

...

Итмұрын жемістері жуылып, дәнінен тазаланады да, кастрюльге салынып, үстіне су құйылады. Сөйтіп бәсең отқа қойылып, жұмсарғанша қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕРЕН САУЫТ

...

Берен - мата, теріге темір тақташаларды шегелеп, қатарлап бекіте отырып жасалатын сауыт. Үлкен темір тақташалардан жасалып, иілуге онша келмейтіндіктен бұл сауыт кеудеше тәрізді етегі қысқа, жеңсіз етіп жасалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫЗЫЛҚҰМ ӨҢІРІ

...

Қызылқұм өңірі - Әмудария (Өзбекстан) мен Сырдария (Қазақстан) өзендері аралығын алып жатқан құмды алқап. Басқаша айтқан-да, солтүстік-батысы Арал теңізіне, оңтүстік-шығысы Өзбекстандағы Зеравшан аңғары мен Нұратаға ұласады. Қызылқұм кұмды алқабының аудан

ТОЛЫҒЫРАҚ »