UF

ШЕТЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Категориясы: Тағам


Раушан гүлділердің алма тұқымдас тармағына жататын өсімдік. Жемісі адам организмі үшін өте пайдалы. Оны «витаминдер шығатын бұлақ» десек қателеспейміз. Шетен жемісінде А және Сі витамині, каротин, адам организміне жеңіл сіңетін қанттар (глюкоза, фруктоза), алма, лимон және янтарь қышқылдары, илік заттар болады.

Шетен жемісінде витаминдер ұзақ сақталады. Бізді қоршап тұрған табиғатта жабайы өсетін шетен өсімдігін жеңіл табуға болады. Олай болса, күзде шетен жемісін жинап алып, сақтап қойып, қыста және көктемде қолдануға болады. Сонымен қатар шетеннің қабығында 14% бағалы илік заты болады. Гүлінде нәр, тозаң көп, сондықтан бал арасын өсіру шаруашылығында өте қоректі өсімдік. Тұқымында 22% май болады.

Шетен жемісінің шырынын алу. Шетен жемісінен шырын көп шығады, салмағының 75-78 проценті шырын. Шырын алу үшін жемістерді тазалап алып суық сумен жуып, тор үстіне төгіп, суы сорғып болған соң, ағаш немесе эмальды ыдысқа салып, ағаш қасықпен езеді, немесе еттартқышпен тартады, сонан кейін оны таза мықты матадан тіккен дорбаға салып, преспен бастырады. Дорбада қалған бөлігін ыдысқа салып алып, аздап су құйып араластырады да (1 кг жеміске 1 стакан су қосылады), бір сағат бойы қозғамай қояды. Сонан кейін оны тағы дорбаға салып, преспен бастырады.

Бірінші және екінші рет алынған шырынды араластырады. Алынған шырынды бірнеше рет мата арқылы сүзіп, шөлмектерге құйып, аздап қант салып, (1 кг шырынға 400 г қант керек), аузын тығындап, сыртын шпагатпен байлап стерилизациялайды (0,5 л шөлмекті 8-9 минут, литрлікті 10-12 минут қайнатады). Стерилизациялап болғаннан кейін шпагатты алып тастап, аузын тығындап, оның үстіне смола немесе балауыз ертіп кұяды.

Шетен жемісін кептіру. Жемісті тазалап, қоспаларын алып тастайды. С витамині, каротин жемісінің бойында сақталуы үшін, оны 3-5 минут қайнап тұрған суға салып алады. Сонан соң суын ағызып, сорықтырып алып, 55-60° температуралы пеште кептіреді. Қепкен жемістерді дорбаға немесе жәшікке салып сақтайды. Одан кисель, компот, үн жасауға болады. Шетен ұнынан құймақ сияқты, т. б. тағамдар әзірленеді.

  Жарияланған-2016-04-07 17:22:12     Қаралды-5639

Мәлімет сізге көмек берді ма

ӘЛЕМДЕГІ ЕҢ ҮЛКЕН ІНЖУ-МАРЖАННЫҢ МӨЛШЕРІ ҚАНДАЙ?

...

Соңғы уақытқа дейін әлемдегі ең үлкен інжу 1934 жылы Оңтүстік Қытай теңізінде Филиппиннің Палаван аралында салмағы 300 кг-нан асатын меруерт табылған

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЧУРЧХЕЛА

...

Чурчхеланың ішіне тек грек жаңғағы дәнінің тең жартысы ғана пайдаланылады. Сондықтан грек жаңғағы мұқият іріктеліп, сұрыпталып, қоспалардан, сынып қалған дәндерінен тазартылады. Жаңғақтың жарты дәні ине-жіппен, жіпті қосып есептегендегі салмағы 50-55 грам

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУДЫҢ ТАСУЫ МЕН ҚАЙТУЫ НЕЛІКТЕН БОЛАДЫ?

...

Мұхит тәулігіне екі рет шарасынан көтеріліп, сол сияқты бірте-бірте кері қайтады. Су қайтқан кезде балалар құмқайрақты жағамен рахаттана жүгіріп, оның түбінен әдемі ұлу қабыршағын, теңіз жұлдызын жинайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҮШТІКЕНДІ ГЛЕДИЧИЯ – АСҚАЗАНҒА ШИПА

...

Гүл тостағаншасы жартысына дейін біріне-бірі жабысқан 5 қалақша.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МАХМҰД ӘЛ-ҚАШҚАРИ

...

Махмұд әл-Қашқари - бірнеше түркі тілдерін жақсы меңгерген әйгілі түрік саяхатшысы. Ол Ыстықкөлдін оңтүстік жағалауында орналасқан Барсхан қаласында дүниеге келген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АДАМНЫҢ СЕЗІМ МҮШЕЛЕРІ ТУРАЛЫ ФАКТІЛЕР

...

Біз қоршаған әлем туралы ақпаратты сезім мүшелері арқылы қамтамасыз ететін көптеген арналар арқылы аламыз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »