UF

БАЛ НАНЫ

Категориясы: Тағам


Дөңгелек, шеттері қалың да, ортасы жұқа нан осылай аталады. Салмағы - 0,2 килограмм.

Терең ыдысқа салынған бал үздіксіз араластырыла отырып, қою шаймен езіледі, қант ұлпасы немесе құм шекер, өсімдік майы, сода, дәм қабық және ұн қосылып қамыр иленеді. Ол шелпек формасына келтіріліп, суға езілген жұмыртқа (льезон) жағылады да пеш температурасы 140-160 градусқа жеткізіліп, 20-25 минут бойы пісіріледі.

Оны жасау үшін 0,4 грамм кәдімгі ара балы, 0,3 грамм қою шай, 430 грамм қант ұлпасы немесе құм шекер, 120 грамм өсімдік майы, 0,5 грамм сода, 0,4 грамм дәм қабық, 20 грамм суға ерітілген жұмыртқа, 1140 грамм ұн жұмсалады.

  Жарияланған-2016-03-03 10:35:17     Қаралды-2158

Мәлімет сізге көмек берді ма

БАБЫР-НАМЕ

...

«Бабыр-наме» - түркі (шағатай) тілінде 1526-1530 жылдар аралығында жазылған жазбалар мен естеліктер жинағы. Авторы - Заһир әд-Дин Мұхаммед Бабыр.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰРАЛАЙ СҰЛУ БЕЛГІСІ

...

Қазақ поэзиясының жұлдызы Иса Байзақовтың «Құралай сұлу» атты поэмасы бар. Бұл поэмада Құралай сұлудың қайғылы да қасіретті тағдыры суреттеледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕСШАТЫР ЕСКЕРТКІШІ

...

Бесшатыр - көне қорымдар тобы, сақ дәуірінің аса ірі ескерткіштерінің бірі. Ол Жетісу өңіріндегі Желшағыр тауының бөктерінде орналасқан. Бесшатыр қорымының құрамында 31 оба бар. Бұл ескерткіш б.з.б. VI -V ғасырларға жатады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕХИ ДУЛМА (ЖАҢҒАҚ ҚОСЫЛҒАН АЙВА)

...

Піскен айва жемісінің түктері алынып тасталып, ортасы дәнімен алынады да салқын сумен шайылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЗАҚТАРДЫҢ КЕРЕМЕТ ТАҒАМ - ҚАЗЫ

...

Қазы – жылқы етінің ең шиманды бөлігі. Оны ішекке тығып та, ішекке тықпай да сақтауға болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МАТАҒА СУРЕТ САЛАДЫ МА?

...

Суретшілер өз шығармаларын көбіне-көп майлы бояумен зығыр талшығынан тоқылған кенеп матаға («холст») салады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »