UF

ҚОЙБҮЛДІРГЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Категориясы: Тағам


Қой бүлдіргеннің жидегі - бағалы тағамның бірі. Оның құрамында адам денсаулығына қажетті заттар көп. Жидегінің хош иісі, тәтті дәмі болады. Қой бүлдіргенде қант, лимон, алма, хинин қышқылдары, темір, фосфор тұздары, А1, В2, С және Р витаминдері болады. Қой бүлдірген басқа жеміс-жидектерден бұрын піседі. Оның жемісінде темір, фосфор тұздары көп болғандықтан қан аздық ауруын емдеу үшін керекті дәрілік маңызы бар заттар болады. Сонымен қатар диабет, подагра ауруын, асқазан, бүйрек, бауыр ауруларын емдейтін заттар бар. Дизентерияға және ішектің сөлді қабаты ауырғанда ішкізеді.

Қой бүлдіргеннен кисель жасау. Жидектерді тазалап жуып, тор үстіне салып езеді. Қастрюльге 2,5 стакан ыссы су құйылады. Үстіне қант салып, араластырып тұрып қайнатады. Сироп әзір болғаннан кейін, оның үстіне, салқын суға езілген картоп ұнын құяды. Сонан кейін қайнатады. Оның үстіне езілген жидекті салады да, араластырып суытады. 1 стакан жидекке 0,75 стакан қант, екі ас қасық картоп ұны салынады, 2,5 стакан су құйылады.

Қой бүлдіргенді табиғи күйінде сақтау. Жидектерді тазалайды. Бұзылған жерің піспегенін алып тастайды. Салқын суға жуады. Сонан кейін оны әзірлеп қойған банкаларға салады да, үстіне өзінің шырынын құйып, қақпағын бастырып, ыссы суы бар кастрюль ішінде 80°-85° температурада 1 мин пастеризациялайды. Пастеризациялап болғаннан кейін ішіне ауа кірмейтіндей етіп қақпағын жабады.

Қой бүлдіргенді қантта сақтау. Тазалап әзірлеген жидектерді банкаларға салып, үстіне қант себеді (0,5 л банка жидекке 1 стакан қант салады). Қақпағын бастырып, кастрюльдегі ыссы су ішіне қойып 25-30 минут пастерилизациялайды. Сонан кейін қақпағын жауып салқын бөлмеге қояды.

Қой бүлдіргеннен сусын жасау. Езілген 1 стакан жидекке 0,75 стакан сүт құйып, бір ас қасық қант салып былғайды, аздап тұз салады, осы қосындыны салқындатқаннан кейін ішуге болады.

Қой бүлдіргенді кептіру. Қептірілген қой бүлдіргенді дәрі жасау үшін қолданады. Жидектерді жұқалап жайып күн казіне қойып кептіреді. Ең жақсысы пеште, ең әуелі 30-40° температурада, суы сорыққаннан кейін 50-60° температурада кептіреді. Қепкен қой бүлдіргенді кисель, компот жасауға, пирогты толтыруға қолданады.

  Жарияланған-2016-04-12 15:37:10     Қаралды-4263

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЕРЕВАН КЯТАСЫ

...

Ашытылған қамырдан қабатталып жасалатын тағам осылай аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КЕСУ ҚАРУЫ

...

Кесу қаруының ертеде қолданылған екі жүзді, түзу келген түрі - «семсер». Ал сыртына қарай иіліп, кайқы келген бір жүзді кару «кылыш» деп аталады. Қылыштың өте қайқы болып келетін «наркескен», ұшы екіге айырылатын «зұлпықар», шапқанда ауыр болу үшін басы ү

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҮШТІКЕНДІ ГЛЕДИЧИЯ – АСҚАЗАНҒА ШИПА

...

Гүл тостағаншасы жартысына дейін біріне-бірі жабысқан 5 қалақша.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БЕТПАҚДАЛА

...

Бетпақдала - Қазақстанның орталық бөлігінде орналасқан кең-байтақ шөлді өңір. Ол Қарағанды, Жамбыл, Оңтүстік Қазақстан облыстарының жерлерін қамтиды. Батысында Сарысу өзенінің төменгі ағысымен, шығысында Балқаш көлімен, оңтүстігінде Шу өзені аңғарымен, со

ТОЛЫҒЫРАҚ »

РАХАТ-ЛУКУМ

...

Кондитер өнеркәсібі ванильді, қызғылт, жаңғақ қосылған, шоколад қосылған, ассорти рахат-лукумдарын шығарады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАДАМ - ЖҮРЕККЕ ЖАҚСЫ

...

Бадам – онша биік емес, жоғарғы жағы жайыла өскен ағаш. Жапырақтары сопақша, шеттері ара тісті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »