UF

ҚАБАТТАЛҒАН ПАХЛАВА

Категориясы: Тағам


Ішіне жаңғақ салып, ашытқы қосылған қамырдан жасалған май мен балға салынған тағам осылай аталады.

Қамыр да, ішіне салынатын заттар да тоқаш пахлава дайындағандағыдай әзірленеді. Олардың ылғалдылығы да сондай болуы керек. Одан айырмашылығы тек қабатталған пахлава жасауға арналған су барлық ұнға есептегенде 18 проценттей аз алынады. Температурасы 30-35 градус орында қамырдың ашу мерзімі 30-40 минут. Содан соң оның әрбір күлшесі 0,1 килограмнан келетіндей етіліп бөлінеді. Әр бөліктен тоқаш жасалып, ол 1,5-2,0 миллиметр қалыңдықта жайылады. Алдын ала маймен майланған қамыр қабаттары бірінің үстіне бірі қабатталып ақ қаңылтыр табақшаға салынады. Ол табақшалардың қабырғаларының биіктігі 40 милиметр келеді. Ал қамыр қабаттарының саны кейде 14, кейде 18-ге дейін барады.

Қамырдың әрбір екі қаба тынан соң ішіне салатын заттар жайылады. Тек алғашқысы және соңғысы үш қабаттан жасалады да арасы маймен майланып қана қойылады. Пешке қояр алдында шикізаттың үстіне жұмыртқаның сары уызы жағылып, әрқайсысының салмағы 80-100 грамм болатындай етіліп, қиғаш төрт бұрыштап кесіледі. Пахлава 180-200 градуста 30-35 минут бойы пісіріліп, тоқаш пахлава дайындалғандай екі бөліп, әуелі ерітілген май содан соң бал құйылады. Пахлава сол пісірілген табақшаларда салқындатылғаннан кейін қақпағы бар астаушаларға салынады.

Бір килограмм қабатталған пахлаваға 456,2 грамм жоғары сортты ұн, 1,38 ашытқы, 165,9 ұсақталған жеміс дәні, ішіне салатын 165,9 грамм қант (құм шекер), ішіне салатын 1,6 грамм кардамон, үстіне құятын 85,7 грамм бал, үстіне құятын 55,3 грамм ерітілген май, арасына жағатын 102,3 грамм май, үстіне жағатын 22,1 грамм жұмыртқа сары уызы жұмсалады.

Дайын пахлаваның формасы қиғаш төрт бұрышты. Беті жылтыр, сары түстен қоңыр түске дейін ауытқиды. Дәмінің осы тағамның өзіне ғана тән болуы қажет. Кардамон мен балдың иісі шығып туруы тиіс. Ылғалдылығы - 11 процент. Бір килограмында кемінде оны болады.

  Жарияланған-2016-03-01 15:28:06     Қаралды-2819

Мәлімет сізге көмек берді ма

ҰЛТТЫҚ ОЮ-ӨРНЕКТЕР

...

Әдемілік пен әсемдікке құштарлық адамзатқа тән. Көркем бұйымдармен зәулім ғимараттар көңіл-күйді көтеріп, жанды сергітеді. Ежелгі адамдар жын-шайтаннан қорғану және өзін-өзі сәндеу үшін тәндерін нақыштап, киімдерін әшекейлеп, үйлеріне тұмар іліп қойган. О

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТӘТТІЛЕР РЕЦЕПТІЛЕРІ

...

Дастарқанын түрлендіре түскен қыз-келіншектеріне үмітпен тіске басар тәттілер - торт, печенье, пирогтар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕҢ ҚЫМБАТ БАҒАЛЫ САҢЫРАУҚҰЛАҚ

...

2005 жылы гонконгтық саңырауқұлақ сатушы спутниктік байланыс арқылы өзінің 1,2 килограмдық ақ трюфель саңырауқұлағын Италияда өткен қайырымдылық аукционында 95 мың евроға сатқан.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БӨЛШЕКТЕР ҚАШАН ПАЙДА БОЛДЫ?

...

Алдымен бұлар «жай бөлшектер» деп аталды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТОҚЫЛДАҚ

...

Тоқылдақ – ұсақ және орташа келген орман құсы. Елімізде токылдақтың 9 түрі кездеседі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЫЛТЫРАТЫЛҒАН ГРЕК ЖАҢҒАҒЫ

...

Бұл - грек жаңғағының марципанмен желімделіп, карамель массасымен жылтыратылған ортасынан қаққа бөлінген екі жартысынан тұратын кәмпит.

ТОЛЫҒЫРАҚ »