UF

ВАНИЛЬДІ РАХАТ-ЛУКУМ

Категориясы: Тағам


Бұл - төрт бурышты кубик формалы крахмал қосып қант-сірне шырынынан қайнатып жасаған сілікпе (желе) секілді тағам. Бір килограмында оралмаған 40-50 кәмпит болады.

Сілікпе массасын қайнату тәртібі мынандай: қазанға 24 литр су құйып, оған қум шекер ерітіледі. Алынған ерітіндіге лимон немесе шарап-тас қышқылы қосылады. Олар алдын-ала 1:1 қатынаста жылы суға ерітіледі. Осылай алынған қант ерітіндісін тесіктері 1,5 миллиметрден аспайтын сүзгімен сүзеді де қайната бастайды.

Сүзілген крахмал 6 литр салқын суға салынып ерітіліп, үстіне сондай мөлшерде қайнаған су қуйылады да ол қант шырынына қосылады. Қайнатқан кезде масса ағаш қалақпен үздіксіз араластырылып отырылады. Сонда оның түбі күймейді.

Қайнату процесі 3-3,5 сағатқа созылады. Масса ылғал қалдығы 20-21 процентке жеткенше қайнатылады да содан соң оған ванилин қосылып, әбден араластырылады.

Қайнатылған масса ыстық күйінде дюралюминий немесе биіктігі 20 мм, тот баспайтын ыдысқа құйылады. Ол ыдыстар алдын-ала сарымаймен немесе өсімдік майымен майланады.

Салқындатылғаннан кейін массаның үстіне қант ұлпасы себіліп, мөлшері 3 х 3 см етіліп төрт бұрыштап кесіледі.

Бір килограмын жасау үшін 500,0 грамм қант, 200,0 грамм жүгері крахмалы, 205,0 грамм қант ұлпасы (үстіне себуге), 1,0 грамм лимон қышқылы және 0,1 грамм ванилин жұмсалады.

Ыдысқа салар алдында тағамның бетіне қант ұлпасы мол себіледі, содан пергамент қағаз төселген жәшікке салынады.

Ванильді рахат-лукум тік бұрышты кубик формалы болады, бетіне қант улпасы себілуі керек. Түсі крем түсінен ақ сарыға дейін ауытқиды, дәмі тәтті, иісі жағымды, қосылған заттардың дәмі анық білініп туруы қажет. Қоюлығы сілікпе сияқты аздап созылып турады.

Рахат-лукумның құрғақ, температурасы 18 градус және салыстырмалы ылғалдығы 75 процент жерде сақталу мерзімі - 10 күн.

  Жарияланған-2016-03-01 14:56:50     Қаралды-1028

Мәлімет сізге көмек берді ма

ҚАЗАҚ ХАНДЫҒЫНЫҢ ДӘСТҮРЛІ АЙМАҚТЫҚ-ӘКІМШІЛІК ҚҰРЫЛЫМЫ

...

Казақ хандығының аймақтық-әкімшілік құрылымының негізі жүздер болып табылады. Жүздер тайпалық-рулық бірлестіктерден тұрды. Қазақ халқы, негізінен, XV-XVI ғасырларда қалыптасқан Ұлы жүз, Орта жүз және Кіші жүзден құралды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШАХМАТ ТАРИХЫНАН

...

Шахмат сөзінің төркіні парсыша “шах мат” - “әмір өлді” - деген ағына береді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТӘУКЕ ХАН

...

Қазақ хандығының аса көрнекті қайраткерлерінің бірі - Тәуке хан. Тәуке (1626 - 1718 жж.) - Салқам Жәңгір ханның ұлы. Ол 1680-1718 жылдар аралығында билік жүргізген. Тәуке хан мемлекетінің астанасы Ташкент пен Түркістан қалалары болды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚОЙ - КӨШПЕЛІ ҚАЗАҚ ӨМІРІНДЕ ӨМІРІНІҢ АЖЫРАМАС БӨЛШЕГІ

...

Ежелден қазақ халқы көшпелі ғұмыр кешті. Мал мен оның өнімдері көшпелі өмірде аса қолайлы игілікке саналды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШЕҢГЕЛ – ГЕМОРРОЙДЫ ЕМДЕГЕНДЕ ПАЙДАЛАНАДЫ

...

Гүл жапырақшалары гүл тостағаншасының қалақшаларынан ұзынырақ. Оңай ашылатын буылтық кауашақта екі тұқым бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАЙТА ӨРЛЕУ ДӘУІРІ

...

Рим империясы құлағаннан кейін бірнеше жүз жылдарға созылған орта ғасыр дәуірі орнады. Ол кезде шіркеу тек жеке адамдарға ғана емес, мемлекеттерге де өктемдік етті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »