UF

ТЕЛЕФОНДЫ КІМ ОЙЛАП ТАПТЫ?

Категориясы: Тарих


«Телефон» атауы гректің «tele» (алыс) және «телефон» (дыбыс) сөздерінен шыққан. «Телефонды кім жасады?» деген сұраққа кез келген мектеп оқушысы жауап береді - Александр Белл. Дегенмен, әділдік үшін, бірінші телефон аппаратын неміс физикалық қоғамына 1861 жылы Иоганн Филипп Рейс ұсынғанын атап өткен жөн. Неміс өнертапқышы сарапшыларға өзі ойлап тапқан «дыбысты сигналды электр арқылы қашықтыққа таратуға арналған сымды құрылғы» туралы айтып берді. Өз өнертабысын телефон деп атаған Реис болды. Құрылғының жұмысымен танысқан ғалымдар мұндай зат адамдарға қажет емес, өйткені ол дыбысты қатты бұзады деген қорытындыға келді.

15 жылдан кейін екі американдық өнертапқыш - Элиша Грей мен Александр Белл - сол күні (1876 жылы 14 ақпанда) «телефония принципін» ойлап табуға өтінім берді. Жолы болып, Александр Белл патенттік кеңсеге бірнеше сағат бұрын келді, нәтижесінде ол өнертабыстың жалғыз авторы болып танылды.

Тағы оқыңыз: Әлемдегі алғашқы смартфон

  Жарияланған-2024-04-04 15:59:38     Қаралды-104

Мәлімет сізге көмек берді ма

ӘЛЕМДЕГІ БАРЛЫҚ НӘРСЕ ТУРАЛЫ 35 ҚЫЗЫҚТЫ ФАКТ

...

Әлемдегі барлық нәрсе туралы 35 қызықты факт

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ӘСІП ДАЙЫНДАУ ТӘСІЛІ

...

Әсіп дайындау үшін қойдың ішегі бірнеше рет жылы су жүгіртіліп тазартылады. Ақырында тұзды су жүгіртіледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚЫЗҒЫЛТ РАХАТ-ЛУКУМ

...

Бұл мармелад секілді тағам. Бетіне қант ұлпасы себіледі. Формасы төрт бұрышты болады. Ылғалдылығы – 17-19 процент.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Пайғамбар жұлдызы

...

Голливудта даңқ Аллеясы бар деп барлығы естіген шығар (біреулер көрген де шығар), ол жерде әйгілілердің құрметіне арнап тротуарда аты бар жұлдыздар құйылған. Бірақ, бір жұлдыз ерекшеленіп тұр - ол «Долби» театрының қабырғасында орналасқан

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЛ ҚОСЫЛҒАН ІРІМШІК

...

Шикі жұмыртқаның сары уызы, қант, ұнтақталған жаңғақ дәні және бал қосылып үгіледі. Осы қоспа ерітілген сарымайға салынып көпіргенше араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАҒАМ ДАЙЫНДАУҒА ӨНІМДЕРДІҢ ӨЛШЕМ МӨЛШЕРІ

...

Тағам әзірлеу үшін көптеген үйде арнвйы таразы бола бермейді. Оның үстіне бір тағамға жаратылатын бүкіл өнімді таразыға тартып жату – уақыттың жауы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »