АСЫЛ БҰЙЫМДАРДЫ ТАЗАРТУ
Категориясы: Сән
Кірлеген алтын бұйымдарды сабын суға малып, тіс жуатын щеткамен ептеп қана ысқылайды. Ал алтын тізбекті (цепочка) сабынды су құйылған шөлмекке салып шайқап жуады. Сақина тасының айналасына кір көбірек жиналады. Сіріңке ұшына оралған мақтаны әтір, глицеринге шылап алып сүртеді. Сосын шүберекпен сақинаны ысқылайды.
★ ★ ★
Мыс пен жезден жасалған бұйымдарды жалтырату үшін 50 г 10% мүсәтір спирті, 15 г салқын сулардан жасалған қоспамен пайдаланады. Қоспаға фланель қиындысын батырып, бұйымды сүртеді.
★ ★ ★
Қарайған күміс затты қайнатылған картоп суына 10 минут салса, өзінің жарқыраған қалпына келеді.
Күміс бұйымдар көгермеу үшін оларды жуып-шайып тазартқан соң, ауа енгізбейтін полиэтилен немесе фольгаға орап ұстайды. Күмісті резинаға жақындатуға болмайды. Бірден ақ-қара дақтар қаптап кетеді.
★ ★ ★
Пластмасса білезік, моншақ, сырға, сақиналарды кәдімгі суға ғана шаяды. Сабын, кіржуғыш ұнтақ қоспайды. Кірі кетпесе, моншақтардың тізбегін ағытады.
★ ★ ★
Дүр (янтарь), піл сүйегі бұйымдарын сабынды жылы сумен жуады. Егер піл сүйегі бұйымдары сарғайып, дақтанып кетсе, хлорлы суға 10 минут салып, шүберекпен ақырын сүртіп құрғатады.
★ ★ ★
Інжу (жемчуг) тағылмаса, өзінің табиғи жалтырын жоғалтады. Інжу сақталатын қобдишаға күріштің бірнеше дәнін салып қойса, өзінің әсем нұр сәулесін ұзақ сақтайды.
★ ★ ★
Металдан жасалған затты құрғақ мыжылған газетпен сүртсе, жарқырай түседі.
Жарияланған-2024-03-02 12:52:21 Қаралды-293
КҮН НЕЛІКТЕН ЫСТЫҚ?
Алау сөніп қалмас үшін оған үнемі құрғақ бұта немесе шөпшек салып тұру керек. Мұны жұрттың бәрі біледі.
ЭРЕБУНИ
Бұл - ішіне дәм қабық пен ванилин салынып қабатталған қамырдан жасалатын шығыстың жаңадан шығарылған тәтті тағамы.
ТЕЛЕДИДАР ҚАЙДАН ПАЙДА БОЛДЫ?
Қара және ақ түстің әртүрлі реңктерінен тұратын қозғалмалы бейне