UF

ҚОЙБҮЛДІРГЕННЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

Категориясы: Тағам


Қой бүлдіргеннің жидегі - бағалы тағамның бірі. Оның құрамында адам денсаулығына қажетті заттар көп. Жидегінің хош иісі, тәтті дәмі болады. Қой бүлдіргенде қант, лимон, алма, хинин қышқылдары, темір, фосфор тұздары, А1, В2, С және Р витаминдері болады. Қой бүлдірген басқа жеміс-жидектерден бұрын піседі. Оның жемісінде темір, фосфор тұздары көп болғандықтан қан аздық ауруын емдеу үшін керекті дәрілік маңызы бар заттар болады. Сонымен қатар диабет, подагра ауруын, асқазан, бүйрек, бауыр ауруларын емдейтін заттар бар. Дизентерияға және ішектің сөлді қабаты ауырғанда ішкізеді.

Қой бүлдіргеннен кисель жасау. Жидектерді тазалап жуып, тор үстіне салып езеді. Қастрюльге 2,5 стакан ыссы су құйылады. Үстіне қант салып, араластырып тұрып қайнатады. Сироп әзір болғаннан кейін, оның үстіне, салқын суға езілген картоп ұнын құяды. Сонан кейін қайнатады. Оның үстіне езілген жидекті салады да, араластырып суытады. 1 стакан жидекке 0,75 стакан қант, екі ас қасық картоп ұны салынады, 2,5 стакан су құйылады.

Қой бүлдіргенді табиғи күйінде сақтау. Жидектерді тазалайды. Бұзылған жерің піспегенін алып тастайды. Салқын суға жуады. Сонан кейін оны әзірлеп қойған банкаларға салады да, үстіне өзінің шырынын құйып, қақпағын бастырып, ыссы суы бар кастрюль ішінде 80°-85° температурада 1 мин пастеризациялайды. Пастеризациялап болғаннан кейін ішіне ауа кірмейтіндей етіп қақпағын жабады.

Қой бүлдіргенді қантта сақтау. Тазалап әзірлеген жидектерді банкаларға салып, үстіне қант себеді (0,5 л банка жидекке 1 стакан қант салады). Қақпағын бастырып, кастрюльдегі ыссы су ішіне қойып 25-30 минут пастерилизациялайды. Сонан кейін қақпағын жауып салқын бөлмеге қояды.

Қой бүлдіргеннен сусын жасау. Езілген 1 стакан жидекке 0,75 стакан сүт құйып, бір ас қасық қант салып былғайды, аздап тұз салады, осы қосындыны салқындатқаннан кейін ішуге болады.

Қой бүлдіргенді кептіру. Қептірілген қой бүлдіргенді дәрі жасау үшін қолданады. Жидектерді жұқалап жайып күн казіне қойып кептіреді. Ең жақсысы пеште, ең әуелі 30-40° температурада, суы сорыққаннан кейін 50-60° температурада кептіреді. Қепкен қой бүлдіргенді кисель, компот жасауға, пирогты толтыруға қолданады.

  Жарияланған-2016-04-12 15:37:10     Қаралды-4283

Мәлімет сізге көмек берді ма

ПИНГ-ПОНГ ОЙЫН ТУРАЛЫ

...

Үстел теннисі 19 ғасырдың сексенінші жылдары Англияда пайда болды деп есептеледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖОРҒА ЖАРЫС

...

Жорға жарыс - қазақтармен қатар туысқан Орта Азия халықтарының арасында да кең тараған ұлттық спорт ойыны.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СЕЛ

...

Сел - тау өзендерінің арнасында кенеттен пайда болатын, су деңгейі күрт көтерілген және құрамында қатты материалдар (тау жыныстарының қираған өнімдері) көп уақытша тасқын. Сел ұзақ жауған күшті нөсер жауын, мұздың күрт еруі нәтижесінде, өзен арнасына тау

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАЛЫҚШЫ ТҰЙҒЫН

...

Балықшы тұйғын - қарағайлы орманның қарақшысы атанған батыл әрі жыртқыш құс. Ұясын биік кәрі ағаштың бұтақтарының діңге жақын жеріне салады. Сондықтан оны табу өте қиын. Ұясының ішіне жіңішке бұтақтарды төсейді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

НЕЛІКТЕН ЖАТТЫҒУЛАРДАН КЕЙІН БҰЛШЫҚЕТТЕР АУЫРАДЫ?

...

Ауыр физикалық күш салудан кейін бұлшықет ауыруы бәріне жақсы таныс...

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАРАҚАТ ЖИДЕКТЕН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Қарақаттың жидегінде, буршігінде, жапырағында, гүлінде С, В1, Р витаминдері және А витамині (каротин) көп болады. Сонымен қатар жидегінде қант, лимон, алма қышқылдары, илік заты және бояу бар, бүршігінде және жапырағында эфир майы болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »