ҚАУЫН ҚАЙНАТПАСЫ
Категориясы: Тағам
Піскен қауынның қабығы аршылып, дәнінен тазартылады да жұмсақ етіп әбден езіледі. Суға салып қант шырыны дайындалады. Оған лимон қышқылы қосылып, қайнағанша қыздырылады да үстіне қауын массасы мен алдын-ала суға салып бөктірілген желатин салынады. Масса 40-45 градусқа дейін салқындатылып, біркелкі көбікті масса түзілгенше шайқалады. Дайын болған қайнатпа тездетіп ыдыстарға құйылады.
Бұған 400 грамм қауын, 300 грамм құм шекер, 2 грамм лимон қышқылы, 30 грамм желатин және 400 грамм су жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-09 16:15:08 Қаралды-2269
ЕШКІ СҮТІНІҢ ПАЙДАСЫ ЗОР
Кавказ жағалауы елдерінде. Ортатык Азияда және кейбір шет елдерде ешкі сүті көптеп колданылады.
КАКАО ҚОСЫЛҒАН ЖАҢҒАҚ ҚАТТАМАСЫ
Сарымай қант ұлпасымен қосылып, он минут бойы шайқалады.
СҰЛЫ – АЯҚ ТЕРЛЕУДІ БАСЫНДЫРАДЫ
Халық медицинасында сұлының сабағынан тер шығаратын, несеп айдайтын, дене қызуын төмендететін, жел шығаратын дәрілер жасап пайдаланады.
ЖҮЗІМ ОЙЛАСЫ
Бұл - қайнатылған жеміс массасы мен жаңғақтан дайындалып, бадаммен және грек жаңғағымен әсемделген тағам.
АБАЙДЫҢ ҚАРА СӨЗДЕРІ
«Абайдың қара сөздері» - қазақтың ұлы ақыны Абайдың өмірінің соңғы жылдары жазылған пәлсапалық шығармасы. Барлығы 45 сөзден (тараудан) тұрады. Бұған «Бірер сөз қазақтың түбі қайдан шыққандығы туралы» деген тарихи мақаласы да қосылады.
ҚАНТ АЛЫНАТЫН АҒАШТЫ БІЛЕСІҢДЕР МЕ?
Біздің түсінігімізше қант - қант қызылшасынан немесе қант қамысынан алынатыны белгілі. Ал, ағаштан қант жасалатыны бізге онша таныс емес. Ол қандай ағаш, қайда өседі, қант қалай алынады және т.б.? Ғалымдар үйеңкінің 150-ден астам түрі бар деп есептейді.