UF

ДӘРІЛІК САБЫНШӨП (ЖЕР САБЫН)

Категориясы: Өсімдікті


 

ДӘРІЛІК САБЫНШӨП (ЖЕР САБЫН) МЫЛЬНЯНКА ЛЕКАРСТВЕННАЯ

Дәрілік сабыншөп - биіктігі 80 сантиметрге дейін жететін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік. Тамыр сабағы жіңішке әрі ұзын, сыртқы жағынан қарағанда қызыл қоңыр түсті, сындырып қарағанда ішкі жағы ақшыл сары. Сабақтары түзу, жоғарғы жағында жайыла өседі. Жапырақтары қарама-қарсы орналасқан, сопақша келген немесе эллипс тәрізді, ұзындығы 12 сантиметрге дейім жетеді, ұштары сүйір, шеттері кедір-бұдыр, сағақтары қысқа. Гүлдері хош иісті, ақ немесе ашық қызыл түсті, бір-екіден ең жоғарғы жапырақтарының қуысына орналасқан. Гүл тостағаншасының қалақшалары бесеу, біріне-бірі жабысып, ұзындығы 2 сантиметрлік түтікше жасап тұрады. Гүл жапырақшалары да бесеу. Маусым-тамыз айларында гүлдейді.

Дәрілік сабыншөп өзен жағаларында, ылғалды шабындықтарда, орманның және бұталардың арасында өседі. Кейде бақта әсемдік үшін қолдан егіледі. Дәрілік мақсатқа өсімдіктің тамырын пайдаланады. Құрамында сапониндер, сапонарозид бар. Өсімдіктің тамыры сабын сияқты, сондықтан кейде жүннен және жібектен тоқылған материалдарды жууға пайдаланылады. Өсімдік тамырының тұнбасын ғылыми медицинада қақырық түсіретін дәрі орнына, жоғарғы тыныс жолдары қабынғанда қолданады.

Халық медицинасында сабыншөптің тамырын бронх қабынғанда, өт және несеп айдайтын, тер шығаратын дәрі ретінде пайдаланады. Сулы тұнбасымен есекжемді, терідегі іріңді бөртпелерді емдейді.

Ертеде халық арасында сабыншөпті подаграны емдейтін ең күшті дәрі деп есептеген. Соңғы кездерде несеп жүргізу арқылы шемен ауруын емдеп жүр. Ол үшін тамырды суға қайта-қайта жуып, денені тітіркендіретін заттарды тамырдан ажырату керек.

Сабыншөп тамырын тіс және тамақ ауырғанда да пайдаланады, ревматизмді, бауыр ауруларын, өт қалтасының қабынуын емдейді.


Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. 8 грамм өсімдікті 1 стакан суға салып, 8 сағат тұндырады да, 1 ас қасықтан күніне 4-6 рет ішеді. Егер бұл дәріні мөлшерден артық ішсе, онда асқазанды тітіркендіріп, ауру адамды құстырады, ішін өткізеді. Сондықтан сабыншөпті дәрігердің бақылауымен пайдаланған дұрыс.

  Жарияланған-2016-07-12 12:11:09     Қаралды-2294

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЖҮЗІМ ҚОСЫЛЫП КҮРІШ САЛЫНҒАН АЛМА

...

Жуылған алманың өзегі арнаулы аспаппен тазаланып, оған фарш толтырылады да духовкаға қойып пісіріледі.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КҮЙМЕСГҮЛ

...

Күймесгүл - көпжылдық, өте улы өсімдік. Бұтақты сабағын қалың түк басқан. Гүлі күлгін қызғылт түсті. Жағымсыз иісі болғандықтан, мал да жемейді. Ұлпасынан қатты күйдіргіш зат бөлінеді. Жаңбырлы күндері гүлін бұтағымен жұлып алса, денеге тиген жерін күйдір

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Табиғи «Ванилинмен» бірдей хош иістендіргіш

...

Жиі қолданылатын хош исітендіргіштердің бірі – ванилин. Біз оны дәйім барлық жерде қосамыз. Пісіретіндерге, кілегейлерге, тәттілерге, дәйім барлық жеміс-жидек иістерге – барлық жерде ванилин бар

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДЕРМЕНЕ

...

Дермене – биіктігі жарты метрге жететін, көп жылдық, жартылай бұталы өсімдік. Тамыры жуан, көптеген қосымша тамырлары бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

«АССОРТИ» РАХАТ-ЛУКУМЫ

...

Бұл - жеміс мармелады сияқты тағам. Бетіне қант ұлпасы себіледі. Формасы төрт бұрышты болады. Ылғалдылығы – 17-19 процент.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

САЛМАҚСЫЗДЫҚТА ТІРШІЛІК

...

Космоста адам ешқайда құламайды, мұнда «жоғарғы» жақ, «төменгі» жақ деген уғым жоқ.

ТОЛЫҒЫРАҚ »