АЛМА ҚАЙНАТПАСЫ
Категориясы: Тағам
Қабығы аршылып, өзегінен тазартылған алма салқын суға салынып, дайын болғанша қайнатылады. Қайнатпа сүзіліп, алма езіледі де қайтадан қайнатпаға салынады. Үстіне қант, бөктірілген желатин қосып, қайнағанша қыздырылады да, соңында лимон қышқылы қосылады.
Қоспа 30-35 градусқа дейін салқындатылып, біркелкі көпіршіген масса түзілгенше шайқалады. Дайын болған қайнатпа тез-тез ыдыстарға құйылып алынып, салқын жерге қойылады.
Бұл қайнатпаға 400 грамм алма, 160 грамм шекер, 30 грамм желатин, 2 грамм лимон қышқылы, 650 грамм су жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-15 18:25:43 Қаралды-2444
ӨЗ ЖҮГІРЕТІН ЖОЛ ЖАЙЫНДА
Әуелгі сөз латынның «транспортаре» - «тасымалдау» деген сөзінен шыққан.
ТЕҢІЗДЕГІ ТЕЛЕГЕЙ СУ ҚАЙДАН КЕЛГЕН?
Егер глобусты шыр айналдырсақ, ол тек қана - көгілдір түсті болып көрінеді. Олай болатын себебі - оның бетіндегі сары, ақ, жасыл, қоңыр түске қарағанда көгілдір бояудың басымдығы.
ШАБУ ҚАРУЛАРЫ
Қазақтардың шабу қаруы үш түрге бөлінеді. Бірінші түрі - жүзінің жалпақтығы орташа келген «жауынгерлік балта». Екінші түрі - жүзі жалпақ, жарты ай сияқты дөңгелене келген «айбалта».
БАНКНОТАЛАРДА ҚАНДАЙ ЗИЯНКЕСТЕР ӨМІР СҮРЕДІ?
Бірнеше жыл бұрын Оксфорд университетінің ғалымдары қызықты зерттеу жүргізді.
БАЛЫҚШЫЛЫҚ
Балықшылық бұрындары қазақта кең тарамаған, тек үлкен, балығы мол сулардың -жағасында жұт немесе басқа себептермен көшу-қонуға шамасы келмей қалған қазақтардың ғана айналысатын кәсібінің түрі еді. Балық табиғат-ананың сыйы болғандықтан, Атырау, Арал, Балқ
АТЫ КӨСЕМ АТЫМЕН АТАЛҒАН АҒАШ
Қылқан жапырақтылардың ішінде бұл ағаштың қалың өскен орманы 1769 ж. Тынық мұхит жағалауынан табылған секвоя ағашы. Сүрегі қызыл болғандықтан екінші аты - қызыл ағаш, бұл атау осы күнге дейін аталып келеді. «Секвоя» деп Солтүстік Америкадағы үнді тайпалар