Дәм қабық (корица) қосылған крандір
Категориясы: Тағам
Тоқаш қамырынан жасалатын тағамды шығыс халқы осылай атайды.
Алдын ала езілген май құм шекермен, көмірқышқыл аммониймен, жұмыртқамен және сірнемен біркелкі масса алынғанша араластырылады. Содан соң ұн қосып тағы да араластырылып иленеді. Қамырдың ылғалдылығы 17,5-19 процент, температурасы 18-20 градус болу керек.
Қамыр 20 грамнан домалақталып, созылады да (ұзындығы 190-210 миллиметрден) крандір формасына келтіріледі. Пісірер алдында қантқа дәм қабық араластырылып бір крандірге 1,5 грамнан келетіндей есеппен үстіне себіледі. Крандірлер май жағылған табақтарға салынып, пеш температурасы 240-260 градусқа жеткізіледі де 12-15 минут бойы пісіріледі.
Пісіріліп, салқындатылған тағам астына қағаз төселген астаушаларға салынады.
Бір килограмм крандір жасау үшін 562,3 грамм жоғары сортты үн, 224,9 грамм құм шекер, үстіне себетін 84,3 грамм шекер, 84,3 грамм жұмыртқа, 168,7 грамм - сарымай, 0,6 грамм көмірқышқыл аммоний, үстіне себетін 11,2 грамм дәм қабық және 16,9 грамм сірне жұмсалады.
Бұл тағамның түсі ашық қоңыр, крендель формалы болады. Үстіне қант пен қабық араластырылып себілуге тиіс. Ылғалдылығы 5-7 процент.
Жарияланған-2016-03-15 16:03:13 Қаралды-2560
ҚЫЗЫЛ КІТАП НЕГЕ КЕРЕК?
Сирек кездесетін әрі жойылып кету қаупі бар жануарлар мен өсімдіктер кітабы - Қызыл кітабы.
АСПАНДА ЖҰЛДЫЗДАР ҚАНДАЙ БОЛАДЫ?
Жұлдыздар галактикалардың негізгі «тұрғындары» болып табылады.
Тауықтар да жарыла алады
1950 жылы неміс газеттерінің бірінде жарылғыш тауықтар туралы оқиға болды. Оқиғаны одан әрі оқи отырыңыздар.
ТАЛҚАННАН ЖАСАУҒА БОЛАТЫН ТӘТТІ ТАҒАМДАР
Қазақ халқының, әсіресе, қарт адамдардың сүйсініп жейтін тағамдарының бірі - тарының талқаны. Талқан қуырып ақтаған тарының сөгінен немесе оның айырып алған жармағынан диірменге тартып жасалады.
ҚАРА ҚАРАҚАТ – ВИТАМИНДІ ӨСІМДІК
Қара қарақат – биіктігі 125 сантиметрге жететін, бұталы өсімдік.