UF

АТУ ҚАРУЫ

Категориясы: Саясат


Қазақ халқының ату қаруы жақ (садақ) деп аталған Жақтар әр түрлі материалдар (ағаш, тарамыс, мүйіз, сүйек, тері, қайыңның тозы) пайдаланған бірнеше бөліктерден құралған. Жақтың жеке жасалып, атуға арналған бөлшегі - оқ. Қазақ оқтарының жебесі (оқтың басы) пішінімен, қызметімен ерекшеленген. Жебелер жалпақ келген «қозы жауырын», сауыттарды тесуге арналған үшкір «сауыт бұзар», «көбе бұзар» және аңды, адамды жараламай ұрып құлататын «доғал оқ» деген түрлерге бөлінген. Соғыс кезінде дыбыстық белгі беру үшін колданылатын «ыскырғыш» жебелер де болған.

Октың арнаулы кабын «қылшан» немесе «қорамсақ», ал жақты салып алып жүретінді «садақ» деп атайды. Ок салынған қорамсақ пен жағы бар садақтың белге тағатын садақбауымен қоса ортақ атауы да - «садақ».

Кейін бес карудың құрамында ату қаруы ретінде жақты (садақты) мылтық ауыстырды. Қазақтарда «пілтелі мылтық», «шақпакты мылтық», «шиті мылтық» деп аталған мылтық түрлері болған.

  Жарияланған-2015-11-17 18:30:05     Қаралды-2808

Мәлімет сізге көмек берді ма

АЛМА ҚОСЫЛҒАН КҮРІШ

...

Күріш күрмегінен тазартылады, жуылады. Әуелі суға салынып шала, содан соң сүт құйылып әбден пісіріледі, үстіне май салынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛМА СІЛІКПЕСІ

...

Қабығы мен дәні тазартылған алма ұзынынан бөлініп, жақсылап қайнатылады. Қайнатылған алмаға қант, лимон қышқылы және бөккен желатин қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТАСШӨП – КӨКЖӨТЕЛДІ ЕМДЕЙДІ

...

Тасшөптен жасалған дәрілердің микробтарды жоятын, ауырған жерлерді және нерв жүйесін тыныштандыратын, қақырық түсіретін қасиеттері бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БРУНСЛИ ПЕЧЕНЬЕ

...

Тазаланған бадам шоколадқа қосылып, әбден ұсақталғанша үккішпен үгіледі. Жұмыртқаның ақ уызына қант қосылып, жақсылап шайқалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МЕЙІЗ САЛЫНҒАН ПЕЧЕНЬЕ

...

Жұмыртқаға қант қосып шайқалып, қаймақ, сарымай, тұз салынады. Ұн крахмалмен және содамен араластырылып, әлгі шайқалған массамен қосылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

8 ТҮРЛІ ПАЛАУ ДАЙЫНДАҢЫЗ

...

Шағындау қазан отқа қойылады да, май салып қыздырылады. Май қайнай бастағанда сақиналап, ірілеу етіп туралған...

ТОЛЫҒЫРАҚ »