UF

НЕЛІКТЕН ТІСТЕРІҢІЗДІ ТАЗАЛАУ КЕРЕК?

Категориясы: Денсаулық


Тістерді сау ұстау үшін оларды тазалау керек.

Қазіргі уақытта кариес деп аталатын тіс ауруы кең таралған. Кариес – тіс эмальының бұзылуы. Деструкция саңылаудың пайда болуына жеткенде, ауру тіс суық және ыстық тағамды, тәтті, тұзды және қышқыл тағамдарды жеуге жауап ретінде ауырсынуды сезіне бастайды. Науқас кариесті емдегісі келмесе, бәрі тіс жұлумен аяқталады.

Тістерді үнемі щеткамен тазалау тіс жегісінің алдын алуға көмектеседі.

Тіс эмалы адам ағзасындағы ең қатты ұлпа. Күштілігі жағынан ол алмаздан сәл ғана төмен! Бірақ мұндай керемет күшке қарамастан, тіс эмальі қышқылдардың әсерінен бұзылуға бейім, оны жарнамадан естіген және көрген шығарсыз, өйткені ол 96% минералдардан тұрады. Бұл, әрине, қышқыл тағамнан тіс эмалы бұзылады деген сөз емес, әйтпесе бәріміз жас кезімізде тіссіз қалар едік. Бірде-бір тағам қышқылы (сірке, лимон, сүт, алма және т.б.) тістерімізді бұза алмайды.

Тіс жегісіне мүлде басқа қышқылдар қатысады. Бактериялар тістеріміздің қуыстарында және шұңқырларында өмір сүреді, тамақты жейді және бляшканың пайда болуына ықпал етеді. Осы бактериялар тудыратын көмірсулардың ашытуы кезінде тіс эмальына қауіпті қышқылдар бөлінеді - құмырсқа, пропиондық, бутирик және т.б. Олар тістегі минералдардың шайылуына әкеледі.

Ең қарқынды ашыту сахарозада болады, ол тәтті тағамдарда көп мөлшерде кездеседі. Біздің денеміз тістің бетіндегі жоғары қышқылдықпен қалай күресуге болатынын біледі - ол сілекейдің көмегімен қышқылды бейтараптандырады. Бірақ біз тәттілерді неғұрлым көп жесек, соғұрлым көп тақта пайда болады. Тіс өңезі - бұл тістің бетінде бактериялардың жиналуының нәтижесі. Оның құрамында микробтардан басқа су (80-85%), органикалық заттар (белоктар, липидтер, полисахаридтер) және кейбір минералдар бар.

Тіс өңезі да зиянды, өйткені ол ауыздан жағымсыз иіс, жағымсыз дәм тудыруы мүмкін, сонымен қатар тіс тасының пайда болуына негіз болады.

Тістеріңізді жүйелі түрде және дұрыс щеткамен тазарту арқылы біз тіс өңезді кетіреміз және кариеске ешқандай мүмкіндік бермейміз!

Есіңізде болсын, тістеріңізді қаншалықты жиі тазалағаныңыз маңызды емес, оларды қаншалықты мұқият тазалағаныңыз маңызды. Сіз күніне кемінде он рет тістеріңізді тазалай аласыз, бірақ егер сіз мұны қалай жасасаңыз, онда мұндай тазалаудан ешқандай пайда болмайды.

Тағы оқыңыз: Тістерді қалай дұрыс тазалау керек?

  Жарияланған-2024-04-11 15:06:24     Қаралды-50

Мәлімет сізге көмек берді ма

БАЛ ҚОСЫЛҒАН ІРІМШІК

...

850 грамм ірімшік пен 125 грамм бал жақсылап араластырылып, шай дастарқанына қойылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АРША

...

Арша - кипарис тұқымдасына жататын, мәңгі жасыл қылқан жапырақты бұта. Қазақстанда жабайы 10 түрі бар. Биіктігі - 1-2 м. Қылқаны қабыршақты, тікенекті болады. Өте сирек кездесетін түрі - Зеравшан аршасы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

САСЫҚ МЕҢДУАНА - УЛЫ ӨСІМДІК

...

Құрамында гиосциамин, скополамин, атропин бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДАУЬІЛ

...

Дауыл - стихиялық апаттардың қауіпті түрлерінің бірі, ол халық шаруашылығына орасан зор зиян келтіріп, кейде адамдар арасында құрбандықтар тудырады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КИРИЛЛ ЭЛІПБИІ

...

Кирилл әліпбиі (кириллица) - славян ағартушысы Кириллдің атымен аталған әліпби. Кирилл 827 жыл шамасында Фессалоники (Солунь) қаласында туылған. Кирилл славян елдеріне христиан дінін уағыздау үшін славян әліпбиін жасайды.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАДАМБУРА

...

Самса түрінде ішіне бадам салынған қамырдан жасалған тағам осылай аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »