UF

БАС КИІМДЕРДІ ТАЗАЛАУ

Категориясы: Сән


Бас киімдерді әр түрлі әдіспен тазалауға болады. Мәселен, ер адамдардың фетр ши қалпағы кірлеп, кейбір жерлері май төгілгендей болып, жылтырап қалады. Ондай ши қалпақтың жалтырағанын кетіріп, бұрынғы қалпына келтіру үшін сол жылтырап тұрған жерін түрпі қағазбен аздап ысқылап жіберу керек немесе тұз сбуіп, қылы қатты щеткамен щеткелесе де болады. Мұны мүсәтір спиртіне теңбе-тең мөлшерде су қосып алып, сонымен тазалаған да жақсы. Ол үшін қалың мәутінің қиығын мүсәтір қосылған суға шылап алып, ши қалпақтың кір шалған жерін сонымен сүртіп тазалайды. Бұдан кейін оны құрғақ та таза шүберекпен сүртіп, кұрғақ щеткамен ысқылап тазалайды да, майыс- тырмай ғана бір нәрсеге іліп қойып кептіреді.

Ши қалпақтың айнала жиегі, әсіресе маңдай жағы адамның басының терлеуінен сортаңданып және майланып кетеді. Мұны мүсәтір спиртіне теңбе-тең мөлшерде денатурат қосып алып, сонымен сүртіп кетіруге болады.

Түбіттен және жүннен тоқылған беретті жуудың кажеті жоқ. Оны күйдірілген магнезияға қосып, қою паста жасап аласыз да, сонымен сүртіп тазалайсыз. Ал ақ түсті мехтан тігілген бас киімді жақсы сапалы крахмалмен тазалауға болады. Ол үшін кірлеген бас киімді крахмалмен бірнеше рет сүртесіз де, одан кейін әбден сілкіп, крахмалын түсіріп тастайсыз.

Ақ түсті сабаннан тоқылған ши қалпақты алдымен сабынды суға салып, щеткамен ысқылап жуады. Одан кейін ши қалпақтың ақ түсін қалпына келтіру үшін оған сутек асқын тотығының 4 проценттік ерітіндісін жағып, кептіреді де, жылы өтекпен басып қалпына келтіреді.

  Жарияланған-2024-03-15 16:16:13     Қаралды-236

Мәлімет сізге көмек берді ма

ТӘТТІЛЕР РЕЦЕПТІЛЕРІ

...

Дастарқанын түрлендіре түскен қыз-келіншектеріне үмітпен тіске басар тәттілер - торт, печенье, пирогтар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

НЕЛІКТЕН ЖЕР СІЛКІНІСІ БОЛАДЫ?

...

Ғалымдардың айтуынша, жер қыртысы бір-бірімен байланыспаған жеті алып тақталардан тұрады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СУХУМИ ПАХЛАВАСЫ

...

Ашытқы қосылған, ішіне бадам және алма салынып, қабатталған қант-бал шырыны сіңірілген тағам осылай деп аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БРУНСЛИ ПЕЧЕНЬЕ

...

Тазаланған бадам шоколадқа қосылып, әбден ұсақталғанша үккішпен үгіледі. Жұмыртқаның ақ уызына қант қосылып, жақсылап шайқалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЙЫЛЖАПЫРАҚ СҮЙСІН ЖӘНЕ ТЕЛПЕК СҮЙСІН

...

Бұл – көп жылдық, шөп тектес өсімдік. Сабағы қуыс, жапырақтары көп.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ДӘПТЕР НЕГЕ ДӘПТЕР ДЕП АТАЛАДЫ?

...

Бір кезде «еріп кететін дәптерге» ешкім де таңданбайтын.

ТОЛЫҒЫРАҚ »