UF

ІНЖУ ҚАЙДАН АЛЫНАДЫ?

Категориясы: Табиғат


Інжу - жануарлардан шыққан жалғыз асыл тас: ол гауһар немесе изумруд сияқты жер қойнауында емес, қосжарнақты қабықтарда пайда болады.

Інжу раковиналардың ішінен қайдан келеді? Ежелгі Грецияда бұл су перілерінің қатайған көз жасы деп сенген. Орта ғасырларда періштелер жетімдер мен бейкүнә адамдардың көз жасын қабықшаларға жасырып, сол жерде інжу-маржанға айналады деп сенген.

Шын мәнінде, інжу - бұл моллюсканың өзін-өзі қорғаудағы еңбегінің жемісі! Ол қабықтың ішіне бөгде зат немесе паразит түсіп, моллюсканың нәзік денесін тітіркендіргенде пайда болады. Моллюска бөтен денеден құтыла алмайды, сондықтан ол бейтаныс адамнан оны арнайы заттың қабаттарына орап алады. Ол мұны өз қабығын қалыптастыру кезіндегідей жасайды.

Моллюсканың мантиясынан пайда болатын қабықтың ішкі қабаты сиыр (нем. perl - інжу, mutter - ана; Perlmutter - «інжу ана»). Егер сіз өзенде немесе теңіз жағасында қосжақтаулы қабықты тапсаңыз, оның ішін тексеріңіз. Сіз оның әдемі жылтырлығы бар қабатпен жабылғанын көресіз. Бұл інжу-маржан.

Қосжарнақты қабықтың ішкі беті

Раковинаға құм түйіршіктері немесе паразит сияқты бөгде зат түскенде, мантия шақырылмаған қонақты інжу - маржанмен-қабаттан кейін қабатпен қаптай бастайды. Осылайша інжу пайда болады. Оның арқасында моллюска бөгде заттан туындаған қолайсыздықтан құтылады. Оны тегіс карбонатты шарға тығыздау арқылы моллюска үйкеліс пен тітіркенуді азайтады.

Осылайша, інжу-маржанның ортасында әрқашан «кристалдану орталығы», інжу ұрығы болады. Бірақ інжу ортасында бөтен заттың жоқтығы да болады. Бұл жағдайда інжу-маржанның пайда болуына арналған тұқым газ көпіршігі, сұйықтық тамшысы немесе моллюска тінінің бөлігі болуы мүмкін - інжу пайда болу процесінде ол бірте-бірте ыдырайды.

Өсіп келе жатқан інжу-маржанның пішіні негізінен оның эмбрионының қай жерде аяқталатынына байланысты. Егер меруерт қапшығы қабықтың бетіне жақын орналасса, онда інжу-маржанның сілекейлі қабаты шырышты қабығымен қосылып, дұрыс емес інжу-маржанды - көпіршікті құрайды. Көпіршіктің бекіту орнында меруерт қабаты жоқ. Егер сөмке моллюсканың мантиясында аяқталса, онда дұрыс пішіндегі інжу өседі. Бұлшықеттерде немесе оларға іргелес бөліктерде пайда болатын інжу-маржандар тұрақты емес, көбінесе өте оғаш пішінге ие.

Қосжарнақты моллюсканың қабығында інжу қапшығының пайда болуы-інжу.

Алдымен мантия жасушалары бөтен денені сыртқы пленкамен қаптай бастайды, оның айналасында жануардың тініне басылған інжу қапшығын құрайды. Інжу қапшығының ішінде алдымен аздап органикалық заттар, содан кейін призмалық арагонит түріндегі кальций карбонатының кристалдары және ақырында пластинкалы қабат (інжу-маржан) түріндегі арагонит бөлінеді.

Інжу түзуге қабілетті моллюскалар тобы інжу маржандар деп аталады.

Інжу-маржандар тұщы су және теңіз сорттарында келеді.

Тұщы су немесе өзен інжу-маржаны ең жан-жақты. Ол бұрыннан шаруа әйелдерінің киімдерін де, асыл ханымдар көйлектерін де безендіру үшін қолданылған. Өзен інжу-маржандары теңіз інжу-маржандарынан мыңдаған есе арзан, өйткені олар оңай және тезірек алынады. Сонымен қатар, тұщы су інжу маржандары теңіз інжу маржандарынан үлкенірек және бір уақытта 20 інжу-маржанға дейін өсіруге қабілетті. Тұщы су маржандары теңіз інжу-маржандарынан кішірек, пішіні дұрыс емес және жылтырлығы аз. Бірақ өзен інжу-маржандары теңіз маржандарынан күшті және тозуға төзімді. Дүние жүзіндегі інжу-маржан өндірісінің ең үлкен үлесін тұщы су маржандары құрайды.

Тұщы су маржан моншақтары

Ең жоғары сапалы інжу-маржандарды Pinktada және Pteria тектес теңіз моллюскалары шығарады. Олар әдетте 10-15 м тереңдікте орналасқан тығыз қоныстар – жағалауларды құрайды.

Алғашында адамдар інжу-маржандардың қабығына сүңгу арқылы інжу-маржандарды жинады. Інжу үшін сүңгуір балық аулау 4 мың жылдан асады. Бұл өте қиын және қауіпті, өйткені сүңгуір тек пышақпен қаруланған көмекші құралдарсыз үлкен тереңдікке (әдетте 20 м-ге дейін) сүңгуі керек, мүмкіндігінше көп Раковиналарды жинап, күніне 30-40 суға түсу үшін жеткілікті уақыт (әдетте бір жарым минут) болуы керек! Сонымен қатар, акулалар сүңгуір теңізінде күтеді.

Інжу қалай пайда болатынын анықтаған адамдар інжу-маржандарды жасанды түрде өсіруді үйренді. Бұл технологияны 19 ғасырдың 90-жылдары жапондық зерттеуші Кокичи Микемото ойлап тапқан. Ол сондай-ақ бірінші інжу-маржан өсіретін компанияны құрды. Жемчужиналар осылай өсіріледі: қабықтың қақпақтарын ашу арқылы бөтен денелер, мысалы, інжу устрицасының мантиясының астына табиғи інжу-маржаннан жасалған кішкентай моншақ немесе моншақ енгізіледі. Содан кейін қабық арнайы су қоймасына орналастырылады, онда моллюскалардың өмір сүруі үшін тамаша жағдайлар жасалады. Бір жақсы теңіз маржанын өсіру үшін 3 жыл қажет, ал өзен інжу-маржаны үшін 2 жылға дейін.

Осылайша өсірілген інжу-маржандар мәдениетті інжу деп аталады. Зергерлік бұйымдарда қолданылатын інжу-маржандардың барлығы дерлік (90%) өсірілген. Оның қасиеттері бойынша ол табиғи інжу-маржандардан еш айырмашылығы жоқ және барлық өсірілген інжу-маржандардың сапа стандарттарына сәйкес келмейтініне қарамастан бірнеше есе арзан - бұл мәселеде көптеген кемшіліктер бар.

Мәдени інжу-маржандардың негізгі жеткізушілері Қытай мен Жапония, аздаған дәрежеде Австралия мен Полинезия болып табылады.

  Жарияланған-2024-04-25 16:39:28     Қаралды-355

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЖҮЗІМ ШЫРЫНЫНАН ДАЙЫНДАЛҒАН СІЛІКПЕ

...

Жүзім шырыны қайнағанша қыздырылып, оған құм шекер қосылады да ол ерігеннен кейін лимон қышқылы және алдын ала бөктірілген желатин салынады. Содан соң тағы да қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЦУКАТ ҚОСЫЛҒАН ШӘРБӘТ

...

Цукат қосылған помада-кәмпит массасы осылай аталады. Төрт бұрышты. Салмағы 4 килограмнан аспайды. Ылғалдылығы – 10-13 процент.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАЗДЫГҮНІ ШҰБАР, АЛ ҚЫСҚА ҚАРАЙ АППАҚ

...

Аңдардың бірі жауынан ағаш қуысына, екіншісі қар астына, үшінші біреулері індеріне жасырынып құтылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШАШ ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТЫ ДЕРЕКТЕР

...

Шаш сияқты таныс дене мүшесі сирек сұрақтар тудырады. Шынында да, олар туралы не айтуға болады?

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАМЫРҒА ОРАЛҒАН ЕТ

...

Мәнті әр түрлі фарштан дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЛАШЫН

...

Құсбегілер лашынды жоғары бағалаған. Сұңкар тұқымдастарының ішінде ақ сұңқарды сиректігі үшін мәртебе көріп, қолға түсіруге құмартса, лашынға қырандық алғырлығы үшін қызығады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »