АУА
Категориясы: Ғылым
АУА – жер атмосферасын құрайтын, негізінен азотпен оттектен тұратын газдар қоспасы. Ауа су мен жер қыртысының құрамында да болады. Ауа мен судың әсерінен жер бетінде аса маңызды геологиялық процестер жүріп жатады. Ауаның негізгі құрам бөлігі оттек – тыныс алу үшін өте қажет. Оттек пен жануарлар мен өсімдіктер тыныс алады, ал өсімдіктер көмір-қышқыл газын ассимиляциялағанда оттекті атмосфераға кері қайтарады. Азот белоктар құрамына кіреді. 18 ғасырдың ақырына дейін Ауа элемент деп саналған. Оның құрамының күрделі екенін 1775-1777 жылдар А. Лавуазье анықтады. Осы кездегі дәл анықталған Ауаның құрам бөлігі төмендегідей.
Газдар аты |
Колем бойынша, % |
Салмақ бойынша, % |
Азот |
78,10 |
75,51 |
Оттек |
20,93 |
23,15 |
Аргон |
0,933 |
1,286 |
Көмірңышңыл газ |
0,03 |
0,04 |
Гелий |
5 ∙ 10-4 |
7 ∙ 10-5 |
Неон |
1,8 ∙ 10-3 |
1,2 ∙ 10-3 |
Криптон |
1 ∙ 10-4 |
3∙10-4 |
Ксенон |
9 ∙ 10-6 |
4 ∙ 10-5 |
Озон |
1 ∙ 10-6 |
- |
Радон |
6 ∙ 10-18 |
- |
Сутек |
5 ∙ 10-5 |
3 ∙ 10-6 |
Әдеб.: Бірімжанов Б. А. Жалпы химия. А., 1962; Некрасов Б. В. Курс общей химии. -М.-Л., 1952.
Жарияланған-2019-12-19 15:17:51 Қаралды-15340
ХАКІМЖАН НАУРЫЗБАЕВ
Хакімжан Есімханұлы (1925-2009) - Қазақстанның тұңғыш кәсіби мүсіншісі, халық суретшісі. Ол Қостанай облысында дүниеге келген. Харьковтағы көркемөнер институтын бітірді. Алматы қаласындағы көркемсурет училищесінде тұңғыш рет мүсіншілер үйірмесін ұйымдасты
ТАУ ҚАЛАЙ ПАЙДА БОЛДЫ?
Бәрінің сыры - жер қыртысында. Ол ешуақытта да тыныш жатпайды: кейде дір-дір сілкініп, бетіндегінің бәрін бір шайқап өтеді; кейде төмен ойысып, ал кейде қатпар-қатпар жиырыла қалады.
ЯДРОЛЫҚ ЖАНДЫРҒЬІШ
Ядролық жандырғыш - ядролық энергияның босауымен жүретін бөліну немесе синтез реакцияларына ядролары қатысатын заттар.
ШЕГІРТКЕЛЕР ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТЫ ДЕРЕКТЕР
Шегірткелер туралы алғаш рет 8000 жыл бұрын шумер жазбаларында кездеседі.
СУРЕТТІ БОЯУМЕН САЛУДЫ ОЙЛАП ТАПҚАН КІМ?
Бізге дейінгі мыңдаған жыл бұрын өмір сүрген ертедегі суретшілер үңгірдің қабырғасына, жартастарға... сонан соң өз денелеріне сурет салған екен
ТҰЗДЫҒЫ КЕЛІССЕ - АС ДӘМДІ
Тұздық тағамға әр, нәр, сондай-ақ қышқыл дәм мен хош иіс береді.