ҚОЛӨНЕРДЕ ТҮРЛІ-ТҮСТІ ЛАКТАР
Категориясы: Өнер
Шап-шағын кішкене қорапшаның жып жылтыр қақпағына алтындап өрнек салыныпты. Оның иесінің кім болғаны қазір белгісіз. Бұл бір кезде атақты Лукутин фабрикасынан шыққан темекі сауыт. Мұндай темекі сауыттар Ресейде XVIII ғасырда жасалған. Олар қақпағына қара лак жағылатын да, үстінен түрлі-түсті бояулармен әшекей салынатын.
Қобди "Гауфтың ертегілері". 1980 ж.
Ал, Шығыс елдерінде мұндай әдемі сандықшалар жасау ертеде-ақ басталған. Ол, әсіресе, Қытай мен Корея, Жапония мен Индонезияда кең етек алған. Шебер жалпақ қаламмен қорапшаның қақпағын бірер сүйкеп лактап өтеді. Ол кезде тек әлгі жерге ешқандай шаң қонбаса болғаны. Шеберлер өте құнды бұйымдар жасағанда, оны қайыңқа мініп ал, ешқандай шаңы жоқ, теңіз үстіне барып лактап қайтады екен.
Шығыс жұрты мыңдаған жыл бұрын білген осы өнер Ресейде тек XVIII ғасырда ғана белгілі болған. Бірақ, орыс шеберлерінің қолынан шыққан бұйымдар көп ұзамай-ақ күллі дүниеге тарады.
Революциядан кейін бұрыңғы икона жасайтын Палех, Мстера, Холуй сынды шеберханалар әлгіндей қымбат жасаулар жасайтын орындарға айналды.
Кішкене қорапшалардың жалтыраған қап-қара қақпағына қызылды-жасыл киінген адамдардың, гүлдер мен ағаштардың суреті салынады да, жиектеріне нәзік өрнек жүргізіледі.
Каменева Е. Кемпірқосақтың түсі қандай? -Алматы: Өнер, 1981. -168 б.
Жарияланған-2016-11-17 12:59:20 Қаралды-3623
ЖЕР НЕГЕ СІЛКЕНЕДІ?
Жер сілкіну болғанда жер гуілдеп, шытынап, дірілдей бастайды. Телеграф бағандары құлап, поездар ойыншықтай аударылып, үйлер қирап, тұтас көшелер жер астына түсіп кетеді.
ЖҰМЫС КИІМДЕРІН ТАЗАЛАУ
Ауыр жұмыс мамандықтағы адамдардың жұмыс киімдері әрдайым қатты кірлеп, май теңбілденіп кетеді.
ҚОС АЛУА
Қант-сірне шырынымен араластырылған, шайқалып көпіршітілген масса белогына грек жаңғағын салып жасалатын тағам қос алуа деп аталады.
ҚАРАТАУ
Қазақ жерінде Қаратау атты таулар бірнешеу. Ең көлемдісі - Оңтүстік Қазақстан мен Жамбыл облыстарының орталығындағы орташа тау. Алыстан қарайып көрінетіндіктен Қаратау деп аталған. Ең биік жері - Мыңжылқыдағы Бессаз шыңы. Өзендерге, көлдерге тапшы. Негізг
АЛМА СІЛІКПЕСІ
Қабығы мен дәні тазартылған алма ұзынынан бөлініп, жақсылап қайнатылады. Қайнатылған алмаға қант, лимон қышқылы және бөккен желатин қосылады.