UF

ӨСІМДІККЕ ОРАЛҒАН ЕТ

Категориясы: Тағам


 


 

Жүзім жапырағына оралған қой еті (долма)

 

Құрамы:

фарш үшін - 300 грамм қой еті, 2-3 пияз, жүзімнің 12-15 жапырағы, 1 шымшым зире, тұз бен бұрыш татымына қарай; гарнирлік палау үшін - 1 кесе күріш, 3-4 түйір сәбіз, 2 ас қасық өсімдік майы, күріш ботқа үшін - 1 кесе күріш, 2 ас қасық тоң май, 2 кеседей сорпа.

Дайындау тәсілі:

Қой еті ұсақтап туралып, ұсақ көзді ет тартқышпен тартылады. Оған ұсақтап туралған пияз, зире салынады. Тұздалып, бұрышталады. Жақсылап араластырылады.

Жүзімнің жұмсақ орташа жапырақтары іріктеліп, сағағынан тазартылады, жуылады. Содан соң әрбір жапырақтың ортасына орта есеппен бір шай қасық фарш салынып, оралады. Біріктірілген жиектері төмен қаратылып, тақтай үстіне қатарлап қойылады. Үстінен алақанмен сәл-пәл басылып, тығыздалады. Сөйтіп біріктірілген жиектері бір-біріне қаратылып, екі-екі данадан қатты жіпке тізіледі. Содан кейін кастрюльдің түбіне тарелка қойылып, ішіне фаршталған жүзім салынып, бетіне тағы бір тарелка жабылады. Үстіне тарелкалар толық бататындай ауыр зат бастырылады да қайнатылады.

Дастарқанға қояр алдында еппен кастрюльден шығарылған голубцылардың жібі де аса сақтықпен алынады.

Бұл тағам дастарқанға гарнирмен де, гарнирсіз де қойылады. Гарнир ретінде күріш ботқа, етсіз палау пайдаланылады.


Помидорға салынған сиыр еті

 

Құрамы:

300 грамм сиыр еті, 12-15 помидор, 250 грамм құйрық май (125 грамы фаршқа, 125 грамы тұздыққа), 1 жұмыртқа, 1 сәбіз, 2-3 картоп, болгар бұрышының 1 түйнегі, ащы қызыл бұрыштың 1 түйнегі, тұз бен бұрыш татымына қарай.

Дайындау тәсілі:

Сиыр еті ұсақтап туралады да, еттартқышпен тартылады. Уақыт көтерсе еттартқышпен тартпай, қолмен өте ұсақтап тураған дұрыс. Сонда еттің өз сөлі өзінде болады. Енді етке ұсақтап кесілген құйрық май, пияз қосылады да, шикі жұмыртқа жарылып, құйылады. Шала піскен күріш қосылады. Тұздалып, бұрышталады. Жақсылап араластырылады да, беті жабылып қойылады.

Әбден қызарып піскен помидордың түбі дөңгелектеп кесіледі. Кішкентай пышақпен басқа жерін кесіп алмай, өзегі мен дәні алынып тасталынады. Сөйтіп помидор «тостағанға» аздап тұз себіледі де, бадамның үлкендігіндей құйрық май салынады. Содан соң манағы әзірленген фаршпең толтырылады.

Фаршталған помидорлар бу кастрюлінің үстіңгі бөлігінің қабаттарына ашық жағы төмен қаратылып қатарластырылып қойылады. Кастрюльдің төменгі бөлігіне төртбұрыштап туралған құйрық май салып ерітіліп, шыжығы сүзіп алынбастан, ұсақтап кесілген пияз, сәбіз, картоп, дөңгелектеп кесілген болгар бұрышы, тұтас қызыл бұрыш түйнектері салынып қуырылады да, аздап су құйылып, шамалы бұқтырылады.

Помидордың алынып тасталынған өзегі ұсақтап туралын не еттартқышпен тартылып, сөлімен қоса кастрюльге құйылады да, тұз себіледі. Бу кастрюлінің фаршталған помидор қойылған үстіңгі бөлімі төменгі бөлімінің үстіне қондырылады да 35-40 минут сөлінің буына пісіріледі.

Дастарқанға қояр алдында фаршталған помидор кастрюльден алынып, тарелкаларға салынады. Ал сөлі, яғни тұздығы бөлек ыдыспен әкелінеді.


Капуста жапырағына оралған қой еті (голубцы)

 

Құрамы:

фарш үшін - 300 грамм қой еті, 300 грамм капуста, жарты кесе күріш, 1 пияз, тұз бен бұрыш татымына қарай: тұздық үшін - 1 ас қасық ұн, 2 ас қасық томат пюресі, 1 ас қасық қаймақ, 1 кесе су.

Дайындау тәсілі:

Қой еті ұсақтап туралып, ет тартқышпен тартылады. Оған бір қайнатылған, яғни шала піскен күріш салынады. Тұздалып, бұрышталады. Ұсақтап туралған пияз қосылып, жақсылап араластырылады. Сөйтіп жарты сағаттай беті жабылып қойылады.

Осы кезде капустаның үлкенірек біреуі кастрюльдегі қайнап жатқан суға салынып, 5 минуттай тағы да қайнатылады. Содан кейін түсіріп алынады да, суы сорғытылып, әрбір жапырағы бөлек-бөлек сыдырылады. Олар стол үстіне жайылады да, әрқайсының ортасына ас қасықпен фарш салынып, бүктеліп оралады.

Таба отқа қойылып, үстіне май салынады. Ол қызып, еріген кезде әлгі дайындалған голубцы салынып, екі беті қызарғанша қуырылады да, кастрюльге қатарластырылып қойылады. Сөйтіп үстіне тұздық құйылып, 30-40 минут бұқтырылады.

Бұл тағамға арнайы тұздық дайындаған дұрыс. Ол үшін таба отқа қойылып қыздырылады да, қаймақ, томат пюресі, су құйылып, аздап ұн себіледі. Содан соң араластырыла отырып қайнатылады.

Дайын голубцы дастарқанға тарелкаларға салынып әкелінеді. Үстіне өзін бұқтырған тұздығынан құйылады.


Болгар бұрышына салынған сиыр еті

 

Құрамы:

300 грамм сиыр еті, 12-15 болгар бұрышы, жарты кесе күріш, 1 пияз, тұз бен бұрыш татымына қарай.

Дайындау тәсілі:

Сиырдың жұмсақ еті ұсақтап туралады немесе ет тартқышпен тартылады. Шала піскен күріш қосылады. Тұздалып, бұрышталады. Ұсақтап туралған пияз салынып, әбден араластырылады.

Болгар бұрышының жуандау жағы, яғни түбі дөңгелектеп кесіліп, үшкір пышақпен іші тазартылады. Содан кейін фаршпен толтырылып, кастрюльге ашық жағы жоғары қаратылып, қатар-қатар қойылады. Үстіне бұрыштардың деңгейінде су құйылады да, отты басыңқырап қойып, 40-50 минут бұқтырылады.

Бұл тағамға да голубцыға (капуста жапырағына оралған қой еті) дайындалғандай тұздың әзірленеді. Оның құрамы да, технологиясы да дәл сондай болады.

Тағам дайын болған соң тарелкаларға салынады да, үстіне тұздық құйылып, дастарқанға әкелінеді.

  Жарияланған-2016-09-22 10:06:26     Қаралды-1989

Мәлімет сізге көмек берді ма

ШОКОЛАД НУГАСЫ

...

Шайқалған кәмпит массасына жаңғақ пен какао қосылған тағам осылай аталады. Жаңғақ дәні жақсылап іріктеліп, бөгде қоспалардан, қабықтарынан, бұзылған дәндерінен тазартылады да соңынан жаңғақ жармалағышқа салынып жармаланады. Какао ұнтағы еленеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Стайл әже: жаңа сәнді тренд

...

Ақ шаштар үнемі кәріліктің белгісі және сұлулықтың солуы саналып келді. Сол себептен әйелдерге оны әртүрлі тәсілдермен жасыруға тура келді. Бірақ, бүкіл дүне жүзі бойынша жас қыздар стереотипті жою керек деп шешіп, шаштың бұл түсін жаңа тренд етіп жасады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШЫҢҒЫС ХАННЫҢ ҰЛЫ ИМПЕРИЯСЫ

...

Шыңғыс хан империясы - XII-XIII ғасырларда Орталық Азиядағы көшпелілер тайпасынан шыққан ұлы қолбасшы Шыңғыс хан (Темучин, 1162-1227 жж.) мен оның ұрпақтары құрған мемлекеттердің ортақ атауы.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ ДӘНІ САЛЫНҒАН ҚУЫРМА (печенье)

...

Өсімдік майынан, қанттан, жаңғақтан, ұннан және цедра мен жарты лимонның шырыны қосылып қамыр иленеді. Ол төрт-бес бөлікке бөлініп, жарты сантиметрдей қалыңдықта жайылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БАКУ КУРАБЬЕСІ

...

Бұл – үгітілген құырма сияқты тағам.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛМҰРТТАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Алмұрттың жемісінде қант, пектин, илік, бояу заттар, алма және лимон қышқылдары, В1, С витаминдері бар. Бұл заттар адам тіршілігіне және организмдегі зат алмасу процесін жақсартуға өте қажетті.

ТОЛЫҒЫРАҚ »