АЛШАДАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ (пастила)
Категориясы: Тағам
Алша жемістері піскенше қайнатылып, қабығы мен дәндерінен тазалау үшін електен өткізіледі. Ысқылап алынған масса тақтайға жұқалап жағылып, күн көзіне қойып кептіріледі. Ал тақтайларға алдын-ала ерітілген май жағылады. Кепкеннен кейін кәмпит сол қабатымен тұтас алынады. Ол жақсылап оралып, құрғақ жерге қойып сақталады. Дайын болған кәмпиттің түсі мөлдір болады.
Алшадан жасалған кәмпит өте тәтті келеді. Сонымен бірге оның құрамында С витамині көп болады.
Шикізат әркімнің қалауынша салынады.
Жарияланған-2016-03-11 15:32:10 Қаралды-1512
ЖЕЛКЕНДІ ҚАЙЫҚ СПОРТ ТАРИХЫНАН

Желкенді кемемен жүзу өнерін дүниежүзіне паш еткен саяхатшылар арасында екі есім ерекше аталады
ХАҚНАЗАР ХАН

Хақназар, Ақназар (шамамен 1510/20-1580 жж.) - қазақ халқын біріктіруге, мемлекеттігін нығайтуға айрықша еңбек сіңірген мемлекет қайраткері, қолбасшы, Қасым ханның кіші ұлы.
БӘЙШЕШЕК - ДЕНЕНІҢ ҚЫЗУЫН ТӨМЕНДЕТЕДІ

Бәйшешек – биіктігі 35 сантиметрге жететін қоңырқай түсті, қысқа, тамыр сабағы жіңішке, қосалқы тамырлары бар көп жылдық, шөп тектес өсімдік.
ТОРҒАУЫТ

Торғауыт - теріден қабаттала жасалатын сауыт түрі. Ауыз әдебиеті үлгілерінде көбінесе «тоғыз қабат торғауыт» және «бес қабатты сауыт» жайлы жиі айтылады. Торғауытты жасау үшін қалың теріден жалпақтау таспалар тіліп алып, оларды бірнеше қабаттап жабыстырад
АЛМАДАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ

Піскен алмалар жуылып, шағын бөліктерге бөлінеді, кастрюльге салынып, үстіне аздап су құйылады да үздіксіз араластырыла отырып, қайнатылады.