АЛШАДАН ЖАСАЛҒАН КӘМПИТ (пастила)
Категориясы: Тағам
Алша жемістері піскенше қайнатылып, қабығы мен дәндерінен тазалау үшін електен өткізіледі. Ысқылап алынған масса тақтайға жұқалап жағылып, күн көзіне қойып кептіріледі. Ал тақтайларға алдын-ала ерітілген май жағылады. Кепкеннен кейін кәмпит сол қабатымен тұтас алынады. Ол жақсылап оралып, құрғақ жерге қойып сақталады. Дайын болған кәмпиттің түсі мөлдір болады.
Алшадан жасалған кәмпит өте тәтті келеді. Сонымен бірге оның құрамында С витамині көп болады.
Шикізат әркімнің қалауынша салынады.
Жарияланған-2016-03-11 15:32:10 Қаралды-2149
«КОУС», «КҮПУ» ДЕГЕН НЕ?
ХVІ ғасырдың басында әйгілі Магеллан Қытайдың оңтүстік пұшпағын басып өткенде отыз күн ойын-сауық болыпты.
ШҰЖЫҚ ҚАЛАЙ ДАЙЫНДАУҒА БОЛАДЫ?
Шұжық дайындауға арналған жылқы еті 12 күн салқын жерге (34 градус) қойып сорғытылады, Бұл кезде шұжық тығылатын ішек те тұзды суға салынып қойылады.
ТҮС КӨРУ ТУРАЛЫ 10 ҚЫЗЫҚТЫ ФАКТ
Адам өмірінің үштен бір бөлігін ұйқымен өткізеді, денесі бірнеше күн ғана тыныштықсыз өмір сүре алады.
АЛМАТЫДА ДА АЛЫП ЕМЕН АҒАШЫ ӨСІП ТҰР
Алматы тұрғындарынын ішінде де ұзақ жасаушы қарт адамдар кездеседі, бірақ та оларды, саусақпен ғана санауға болады Ал, ағаштардың арасында «ұзақ жасаушылары» көптеп кездеседі.
АЛХОРЫ САМБУГЫ
Іріктелініп алынған алхоры жуылып, сүйектерінен арылтып, үстіне аздап су құйылады да, 10-12 минут бойы қайнатып пісіріледі.