ҰЙЫТЫЛҒАН БАДАМ
Категориясы: Тағам
Бұл - тазартылған бадам дәндері батырылған кілегей помадасынан тұратын дөңгелек формалы тағам. Бетіне карамель массасынан көз салынады.
Әдеттегі әдіспен дайындалған кілегей помадасын кішкентай шар сияқты домалатып, әрқайсысы 8-9 грамм болатындай етіп формаға салады да, оған үш немесе төрт жағынан бадам дәндерін тұтас күйінде батырып, содан соң карамель массасынан көз салынады. Салқындаған тағам қаңылтыр қораптарға салынып, қақпағы нығыздап жабылады да, қағазбен желімдеп тасталады.
Бір килограмм ұйытылған бадам жасау үшін 672,3 грамм қант, 468,8 грамм сүт, 49,9 грамм сарымай, 109,8 грамм сірне, 123,3 грамм бадам және 0,185 грамм ванилин жұмсалады.
Ұйытылған бадамның бір килограмында кемінде елуі болады. Ылғалдылығы - 7,5 процент. Ыдысқа салғандағы салмағы 4 килограмм. Ең ұзақ сақталатын мерзімі - 20 күн.
Жарияланған-2016-02-29 14:37:46 Қаралды-1690
СҮТТЕН ЖАСАЛАТЫН ҰЛТТЫҚ ТАҒАМДАР
Төрт түлік малды тіршілік-тынысына тірек еткен көшпелілер кәдуелгі сүттен небір тамаша тағамның түріп жасай білген.
ЕСТУ ТУРАЛЫ ҚЫЗЫҚТЫ ДЕРЕКТЕР
Есту қабілетінің арқасында біз айналамыздағы әлем туралы орасан зор ақпарат аламыз.
ТҰРЫМТАЙ
Сұңқар тұқымдасына жататын жыртқыш құстардың бірі - тұрымтай. Қазақ құсбегілері тез көндіккіштігі үшін көбінесе ұядан алып, баулып, баптайтын болған. Көгершіннен сәл-ақ үлкен, шағын құс. Тұрымтайдың бітімі сұлу, көзі мөлдір болып келеді.
ЖАЙЫН
Жайын - жыртқыш балық. Ол корек талғамайды, бақалардан бастап ірі шортандарға дейін жейді. Реті келсе, үйрек, қаз, т.б. су құстарына да шабуыл жасайды. Жайындар жалқау, баяу қимылдайды. Жемін ұстау үшін әр түрлі амал-айла қолданады.
КӨРКЕМ СУРЕТТЕ ПРОПОРЦИЯ
Бұл латынның «proportio» - «үйлесім», «сәйкестік» деген сөзінен шыққан. Ол қандай да зат болмасын оның жеке-жеке бөліктерінің арасындағы белгілі бір сәйкестікті білдіреді.
БАЙҚАЛ ЖӘНЕ ҚАРАТАУ ТОМАҒА ШӨБІ
Қояншық ауруын және ревматизмге байланысты ми тамырларының, жүрек бұлшық еттерінің қабынуын емдейді.