ҚЫРЫҚҚҰЛАҚ
Категориясы: Өсімдікті
Қырыққұлақ - жапырақтары тілімденген сәндік өсімдік. 12 мыңнан астам түрі бар. Қазақстанда 35-ке жуығы кездеседі. Кейбір түрлері тамыры арқылы, кейбірі жапырағында пайда болатын өнім бүршіктерімен көбейеді. Қыранның қанатына ұқсас жапырағындағы қызыл түсті бүршігі түн ортасында жан-жағына жарық шашады. Қырыққұлақ гүлдемейді. Бірақ осы бүршік жылына бір рет алаулаған гүл ашады, сол гүлді кімде-кім жұлып алса, бәле-жаладан құтылып, бақытты ғұмыр кешеді деген ұғым бар. Қырыққұлақтың кейбір түрінің жаңа шыққан жапырағын тамаққа, дәрі жасауға пайдаланады.
Жарияланған-2015-11-26 14:30:59 Қаралды-6019
ЖАҢҒАҚ САЛЫНҒАН АЙВА
Мұқият жуылып, өзегі алынған айва азғана суға салынып пісіріледі. Оның қайнатпасынан қою шырын жасалады.
ТУДЫ ҚАСТЕРЛЕУ
Сап түзеп тұрған қалың әскердің алдына ту сән-салтанатпен әкелінген. Керней- сырнайлар тартылып, барабан, дабыл соғылып, бас колбасшы туға қымыз бүріккен. Қымыз - ежелден келе жатқан көшпелілердің сусыны. «Туға қарап қымыз бүрку» көшпелілердің ат жалын та
МҮКЖИДЕК КӘМПИТІ
Мүкжидектің іріктеп алынып, жуылған жемістері кастрюльге салынып, үстіне су (1 килограмм жеміске 1 стакан) құйылады да жұмсарғанша қайнатылады.
ФРЕСКА ҚАЙ КЕЗДЕРДЕН ПАЙДАЛАНЫЛҒАН?
Ең ерте кездерден бастап осы заманға дейін суретшілер монументтік бейнелеу өнерінде фреска әдісін кеңінен пайдаланады. Ол италия тіліндегі «fresco» «Шикі», «жаңа жасалынған» деген сөзден шыққан.