БАЛЫҚШЫ ТҰЙҒЫН
Категориясы: Жануарлар
Балықшы тұйғын - қарағайлы орманның қарақшысы атанған батыл әрі жыртқыш құс. Ұясын биік кәрі ағаштың бұтақтарының діңге жақын жеріне салады. Сондықтан оны табу өте қиын. Ұясының ішіне жіңішке бұтақтарды төсейді. 2-4 жұмыртқадан шыққан қызылшақа балапандары өте мешкей келеді. Тіпті ашыққан кезде күштілері әлсізін жеп те қоятын көрінеді.
Тұйғын орманда да, далада да «ажал» боп тиеді. Ағаш бұталары арасынан көз ілеспейтін жылдамдықпен ұшып келіп, жайбарақат жүргендерді төсімен бүре түседі. Ең ірі құс - меңіреу құр мен дуадақ та бұдан кұтыла алмайды. Тіпті балықтарды да өте шеберлікпен аулайды. Алайда салмағы 4 кг-нан асатын ірі балықтар тырнағымен мықтап шаншылған тұйғынның өзін су астына тартып кетеді екен.
Жарияланған-2015-11-25 22:51:30 Қаралды-3964
БАБЫР-НАМЕ

«Бабыр-наме» - түркі (шағатай) тілінде 1526-1530 жылдар аралығында жазылған жазбалар мен естеліктер жинағы. Авторы - Заһир әд-Дин Мұхаммед Бабыр.
БАЛАҒА АРНАЛҒАН ТҮРЛІ ТАҒАМЫ

Әрбір атпал азамат баладан өседі. Соған байланысты оны бала шақта тәрбиелеу керек. Үлкендердің «Баланы - жастан» дейтіні де сондықтан.
ЖАС ЖЕМІС НЕМЕСЕ ЖИДЕК АРАЛАСТЫРЫП ШАЙҚАЛҒАН ҚАЙМАҚ

Рецептіде көрсетілген жемістер жақсылап жуылып, үстіне шайқалған кілегей құйылады. Дастарқанға қант ұлпасы қоса әкелінеді.
ИТМҰРЫН ҚАЙНАТПАСЫ

Итмұрынның кепкен жемістері іріктелінеді. Тазаланып жұылып, ұсақтап тұрайды да үстіне қайнаған су құйылып, ыдыстың қақпағы жабылып
БЕРЕН САУЫТ

Берен - мата, теріге темір тақташаларды шегелеп, қатарлап бекіте отырып жасалатын сауыт. Үлкен темір тақташалардан жасалып, иілуге онша келмейтіндіктен бұл сауыт кеудеше тәрізді етегі қысқа, жеңсіз етіп жасалады.