UF

ЖЫЛНАМАЛАР ЖИНАҒЫ

Категориясы: Әдебиет


«Жылнамалар жинагы» - бұл екі томнан тұратын кітап. Кітапты Иран хандарының сарайында жоғары қызмет істеген Фазлаллах Рашид әд-Дин жазған. Ол Жылнамалар жинағын» 1300-1301 жылдары бастап, 1310-1311 жылдары аяқтаған. Шамамен 10 жыл бойы еңбектенген. Рашид әд-Дин «Жылнамалар жинағын» моңғол ақсүйектерінің ауызша шежірелерінен, құжаттардан, моңғолдар жаулап алған елдердің тарихи шығармаларынан, оқиғаларға қатысушылардың мәліметтерінен құрастырған. «Жылнамалар жинағы» Батыс Еуропадан бастап Үндістан мен Қытайға дейінгі -фалықтағы елдердің тарихын қамтиды.

Кітап екі бөлімнен тұрады. Бірінші томы XII-XIII ғасырлардағы моңғол және түркі тайпалары мен халықтарының тарихы жөнінде құнды деректер береді. Сондай-ақ сол халықтардың әдет-ғұрыптары, діни нанымдары, көшпелі тұрмысы жэне орналасқан аумақтары туралы да жазылған. Жылнаманың екінші томында тайпалар, Қазакстанның жер-су атаулары, тарихы баяндалады.

  Жарияланған-2015-11-19 12:13:59     Қаралды-5986

Мәлімет сізге көмек берді ма

ІЛЕ ҚҰРТҚАШАШЫ – ҚАҚЫРЫҚ ТҮСІРЕДІ

...

Іле құртқашашы – биіктігі 40 сантиметрге дейін жететін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік. Тамыры жуан, ақ түсті, көптеген қосымша тамырлары бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ГИЛЬОМ ДЕ РУБРУК

...

1253 жылы француз королі Людовик IX жіберген фламандтық монах Рубрук басқарған елшілік Моңғолияға сапарға шығады. Бұл миссияның максаты: моңғолдар арасында христиан дінін уағыздаймыз деп, оның астарында Ұлы хан мен ислам дінін ұстанған елдерге қарсы одақ

ТОЛЫҒЫРАҚ »

МАТАҒА СУРЕТ САЛАДЫ МА?

...

Суретшілер өз шығармаларын көбіне-көп майлы бояумен зығыр талшығынан тоқылған кенеп матаға («холст») салады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШЕКЕР-ПУРИ

...

Тоқаш қамырынан жасалатын құырма сияқты тағам осылай аталады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАРШЫҒА

...

Қазақ аңшыларының бүркіттен кейін колға ең көп ұстайтын кұсы - қаршыға. Дене тұрқы - 28-114 см, салмағы - 800-1500 г. Қос шалғылығының арасы - 100- 120 см. Тұмсық, тұяқтары қара. Қаршыға шегір көзді болып келеді. Доғалдау біткен қанатының қысқалығы, оның

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖАҢҒАҚ ПЕЧЕНЬЕСІ

...

Кастрюльге қант, ұнтақталған жаңғақ және жұмыртқаның сары уызы салынып араластырылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »