МАҚТАДАН НЕ ЖАСАУҒА БОЛАДЫ?
Категориясы: Өсімдікті
Мақта – тамаша талшық беретін өте бағалы өсімдік. Жеміс піскен кезде оның қақпақтары ашылып, ақ үлпілдек талшықты масса пайда болады. Бұл мақта талшығы (мақта).
Арнайы машиналар талшықты тұқымнан алып тастайды, содан кейін ол иіру фабрикаларына жіберіледі. Онда мақта иіріледі, ал тоқыма фабрикаларында иірілген жіп мақта маталары: шыт, батист, сәтен, атлас, бумазе және трикотаж бұйымдарын шығарады. Мақтадан көрпе, вафли орамал, мақта, пластмасса, целлюлоза, фотопленка, қағаз да жасалады, тұқымынан май сығымдалады.
Майды сығып болғаннан кейін, торт қалады - бұл малға арналған жем.
Майды өндіру процесінде гудрон басқа қалдықтардан бөлініп, қатты жол төсемдеріне қолданылады.
Тұқымның қабығы этил және метил спирттерін алу үшін қолданылады.
Жапырақтардан алма және лимон қышқылдары алынады.
Сабақтар отын және құрылыс материалы болып табылады.
Қандай жомарт егін – мақта!
Жарияланған-2024-07-25 15:03:06 Қаралды-1213
ҚАМЫС
Қамыс - қияқ тұқымдасына жататын ең көп тараған өсімдік. Суда, ылғалды жерлерде өседі. Негізінен, 250-ден астам түрі белгілі, ал Қазақстанда оның 14 түрі бар. Ең жиі кездесетіні - көл қамысы немесе қоға. Оның биіктігі - 2,5 м-дей.
Неге қаламның қақпақшасы осылай болуы тиіс?
Шарлы қаламды барлығы біледі. Бірақ, қаламның қақпақшасы неге осылай болатынын ешкім ойламаған.
АЛХОРЫ КӘМПИТІ (пастила)
Піскен алхоры жуылып, сүйектері алынады, эмальды кастрюльге салынып, үздіксіз араластырыла отырып, қоюлана бастағанша қыздырылады.
ҮЙДЕ ЖҰМЫС ІСТЕГЕНДЕ ДЕНСАУЛЫҒЫҢДЫ ОЙЛАСАҢ...
Жазу жұмысына отырғанда жарық (терезе, шам) сол жағыңда болсын.
ҚАЗАҚ ХАНДЫҒЫНЫҢ ДӘСТҮРЛІ АЙМАҚТЫҚ-ӘКІМШІЛІК ҚҰРЫЛЫМЫ
Казақ хандығының аймақтық-әкімшілік құрылымының негізі жүздер болып табылады. Жүздер тайпалық-рулық бірлестіктерден тұрды. Қазақ халқы, негізінен, XV-XVI ғасырларда қалыптасқан Ұлы жүз, Орта жүз және Кіші жүзден құралды.