ШЫРМАУЫҚ – УЛЫ, СЫРТҚЫ ЖАРАЛАРҒА ЖАҒУ
Категориясы: Өсімдікті
ШЫРМАУЫҚ – ВЬЮНОК ПОЛЕВОЙ
Шырмауық – сабағы шырмалып өсетін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік. Сабағының ұзындығы 80 см-ге дейін барады. Жапырақтарының шеттері бүтін, сағақтары ұзын. Гүлдері ақ немесе қызғылт түсті, гүл жапырақшалары бесеу, жаз айларында гүлдейді.
Егістік жерлерде, шабындықтарда арамшөп ретінде өсе береді. Дәрі жасау үшін өсімдіктің жер бетіндегі бөлігін жас күйінде пайдаланады, себебі өсімдік кепкеннен кейін дәрілік қасиетінен айрылады. Құрамында алкалоидтер, глюкозидтер, шайырлар бар. Шырмауық - улы, сондықтан тек қана сыртқы жараларға жағу үшін қолданылады.
Дәріні дайындау және қолдану тәсілі. Сыртқы жараларға жағу үшін өсімдіктің жас кезінде сөлін сығып алу керек. Немесе спиртті тұнба жасауға да болады. Ол үшін өсімдіктің 200 грамын 400 мл спиртке араластырады да 15 күн тұндырып қояды. Онан кейін сүзіп алып, даяр болған дәрінің 10 миллилитріне 100 миллилитр су қосып, жараның сыртына жағу үшін пайдаланады.
Жарияланған-2016-07-15 16:45:08 Қаралды-5823
ГРЕКТЕР ОЙЛАП ШЫҒАРҒАН «ПЕНТАТЛОН»
Спорттың бұл түрінің өмірге келуі әскери офицер өміріне байланысты болыпты.
ЕРТІС БОЙЫ
Ертіс бойы өңірі Қазақстанның солтүстік-шығысымен ағатын еліміздегі ең ұзын өзен (1698 км) - Ертіс алабын алып жатыр. Ертіс бойында Шығыс Қазақстан және Павлодар облысы орналасқан. Қытайдан бастау алатын (Зайсан көліне дейін «Қара Ертіс» дейді) бұл өзен е
ҚАЙЫҢ - ҚҰЯН ЖӘНЕ РЕВМАТИЗМ АУРУЛАРЫН ЕМДЕЙДІ
Қазақстанда қайыңның 15 түрі өседі. Соның бірі - қотыр қайың.
ТҮРІК ШЕЖІРЕСІ
«Түрік шежіресі» - Хиуа ханы әрі тарихшы Әбілғазы Баһадүр ханның шығармасы. ІІІығарма 9 тараудан және алғы сөзден тұрады. Шығарманы Әбілғазы бастап (1663), баласы Ануша аяқтаған (1665). Шежіреде түркі-моңғол тайпалары, Шыңғыс хан мен оның әулеттерінің, Әб
БАС ҚАЛАНЫҢ БАҒБАНШЫСЫН БІЛЕМІЗ БЕ?
Алматы - Алатаудың іргесінде орналасқан жасыл желекті қала. Осы қаланың бау-бақшаға айналуына зор үлес қосқан бағбаншылар қатарына Э.О. Баум, П.Рурдэ, Н.Моисеев, Е. Редько және т.б. атауға болады. Ал, Алматыда бау-бақша өсіруге улес қосқан Алаш азаматтары
ҚАЗІРГІ КЕЗДЕ ҰМЫТЫЛА БАСТАҒАН ДӘСТҮРЛІ ТАҒАМДАР
Қазақ халқының ұлттық дастарқанында бар, бірақ қазіргі кезде ұмыт бола бастаған мынандай да дәстүрлі тағамдарына тоқтала кеткеннің артықтығы жоқ.