ОҢТҮСТІК ҚАЗАҚСТАН: ТАБИҒАТПЕН СЫРЛАСУ
Категориясы: Табиғат
Оңтүстік Қазақстан облысы республикамыздың түстігінде орналасқан. Терістіктен түстікке қарай 600 шақырымға, батыстан шығысқа қарай 400 шақырымға созылып, 116 мың жарым шаршы жерді алып жатыр.
Облысымызда 5 мыңнан астам өсімдіктер өседі, олардың жартысынан астамы сирек кездесетін дәрілік керемет күшті, адам организміне аса пайдалы өсімдіктер.
Облыста көлдер өте аз. Ең ірілері Ақжайқын, Қызылкөл, Ақжар, Қалдыкөл.
Оңтүстік Қазақстан облысың оңтүстік-батыста, Сырдария өзенінің бойымен, құмды-далалы Қызылқұм, Шу өзенінің төменгі ағысымен, шығыс бөлігін Мойынқұм, Батыс Тянь-Шань тауларын: Қаратау, Қоржынтау, Талас Алатауы, Қазығұрт, Өгем жоталары алып жатыр.
Ақсу-Жабағлы қорығының тау бөлігінде барыс және ақ тырнақты, қоңыр аюды, өсімдіктерден теміртас - Кавказ каркасын, т.б. кездестіруге болады.
Батыс Тянь-Шаньның баурайына теңіз деңгейінен 1000-метрден 4280 метр биіктікке дейін орналасқан осынау бірегей таулы өңірдің табиғатты таңғажайып, әсем де сұлу табиғи тірі табиғат бұрышы Ақсу Жабағлы қорығы орналасқан.
Ақсу-Жабағлы - өте сирек кездесетін, жер бетінен жоғалып бара жатқан жануарлар мен өсімдіктердің бай қазынасы.
Мұнда арқар мен тауешкі, бұғы мен елік, сілеусін мен қар қабыланы, қасқыр мен түлкі, аю мен жайра, Мензбир суыры т.б. бар.
Жарияланған-2016-05-26 23:14:16 Қаралды-7137
ҚОС АЛУА
Қант-сірне шырынымен араластырылған, шайқалып көпіршітілген масса белогына грек жаңғағын салып жасалатын тағам қос алуа деп аталады.
ЖҮЗІМ МЕН ЖАҢҒАҚ ҚОСЫП ПІСІРІЛГЕН АЛМА
Алма жуылады. Ортасындағы өзегі ойылып алынып, бірнеше жерінен тілінеді. Іріктелген сүйексіз жүзім жуылып, жармаланған жаңғаққа қосылады.
ЖҰМБАҚТЫ БЕНГАЛИЯ
Бенгал (хинди тілінде Бангал, бенгал тілінде - Бангла) - Үндістандағы Ганг өзенінің төменгі бойымен Ганг және Брахмапутра атырауында орналасқан тарихи аймақ.
ШАХМАТ ТАРИХЫНАН
Шахмат сөзінің төркіні парсыша “шах мат” - “әмір өлді” - деген ағына береді.
ҰЛЫ ФИЛОСОФ ПИФАГОР
Атақты ежелгі грек философы және математигі Самос Пифагор туралы қысқа қызықты деректер жиналған.
БИДАЙ-ЖҮГЕРІ БӨЛКЕЛЕРІ
Сүттен, бидай ұнынан және ашытқыдан қамыр (ашытқы), жүгері ұнынан, судан және тұздан қайнатпа дайындалады.