UF

ҮҢГІР ТАНУ ТАРИХЫНДА ЕҢ ІРІ ЖАҢАЛЫҚ

Категориясы: Ғылым


Спелеология тарихындағы ең ірі жаңалық 1940 жылы ашылды. Бұл - Франциядағы әйгілі Ласко үңгірі болатын. Мұндағы суреттердің молдығы да, көнелігі де Альтамира үңгірінен әлде қайда басым еді. Ласко үңгіріндегі суреттердің кереметтігі сонда үңгірге кірген адам бейне бір палеолит дәуіріне тап болып, ондағы адамдар мен аңдар арасындағы тіршілік үшін айқаскан қанқасан арпалысты көріп тұрғандай күй кешпек. Найза тиіп, ішек-қарнын шұбата сүйреткен бизон, шүйдесі күжірейіп жер тарпыған мүйіз тұмсық, осынау дүлей күш иелерінен жазым болып жан тапсырған адам, бәрі-бәрі тіршілік үшін жанкешті болмыс-бітімдерімен жүрек сыздатады.

Ласкодағы палеолит дәуірінің ғажайып бейнелеу өнеріне көп ұзамай-ақ «Алғашқы қауым бейнелеу өнерінің Сикст капелласы» деп айдар тақты. Микеланджелоның әйгілі фрескаларымен бұлайша батыл салыстырып ат қою тегін емес те еді. Өйткені осы үңгірлердегі бейнелеу өнері оны дүниеге әкелген адамдардың ізденіс-талпыныстарын, шығармашылық ерік-күшін толық білдіріп тұр.

  Жарияланған-2016-04-20 14:17:19     Қаралды-17198

Мәлімет сізге көмек берді ма

Арыстан прайдтың бастаушысы болған кезде ол барлық арыстанның күшіктерін өлтіреді

...

Африкандық арыстанның аталығы прайдтың бастаушысы болған кезде ол алдындағы еркек арыстандардың барлық күшіктерін өлтіреді. Бұл оның тұқымын көбейтуге мүмкіндік береді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЕР ШАРЫНДА ҚАНША МҰХИТ БАР?

...

Барлық теңіздер мен мұхиттар бірігіп Жер бетінің 2/3-тен астамын алып жатыр.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛТЫН ҚАЙ ЖЕРДЕ КӨП?

...

Мұндай сұрақтың жауабы күтпеген болып көрінеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АСКӨК

...

Аскөк – биіктігі 1,5 метрге жететін, бір жылдық, шөп тектес өсімдік. Сабағы түзу, жұмыр.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КҮМІС АЛУ

...

Күміс алу (теңге алу) - өте қызықты, -жігітті сынайтын ойындардың бірі. Белгіленген арақашықтықта үш-төрт жерге шүберекке оралып күміс немесе тенге тасталынады. Шабандоздар кезек алып тізбекке тұрады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛМАДАН ӘР ТҮРЛІ ТАҒАМДАР ЖАСАУ

...

Алма жемісінің адам организмінде пайдасы мол. Онда қант, алма, лимон қышқылдары, илік және пектин заттары, А1,В1, С витаминдері бар. Жемісінен повидло, пастила, желе, мармелад, квас, компот, кофе жасалады және шырын алынады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »