ӨРІК КӘМПИТІ (пастила)
Категориясы: Тағам
Бірінші варианты. Піскен өріктер жуылып, сүйектерінен ажыратылады. Аздаған суға салынып, пісіріледі де ысқылап електен өткізіледі. Ботқа сияқты алынған масса өлшеніп, салмағы сондай қант қосылады. Бәрі қазанға салынып, үздіксіз араластырыла отырып, қазаннан бөлек-бөлек болып бөліне бастағанша қайнатылады. Дайын болған масса өсімдік майы жағылған табақшаларға салынады да қалыңдығы 0,5 сантиметр етіліп жайылады. Шамалы ғана қыздырылған духовкаға салып, әуелі бір жағы, содан соң аударыстырылып, екінші жағы кептіріледі. Дайын болған массаны қабаттап орап, желдетіліп тұратын құрғақ бөлмеде сақтау керек. Үлкенді-кішілі етіліп, әр түрлі түрге келтіріледі де, кесіп-кесіп, шыны банкілерге салынып қойылады.
Екінші варианты. Піскен жұмсақ өріктер жуылып, сүйектері ажыратылады да, кастрюльге салынып, үздіксіз араластыра отырып, қоюлана бастағанша қыздырылады. Содан соң қант қосылып, әбден қою болғанша қайнатылады. Жұқа табаға аздап өсімдік майы жағылған пергамент төселіп, оған ыстық масса жағылады. Духовкаға қойып, бір-келкі температурада баяу кептіріледі. Духовкадан алынған соң рулон етіп орап, арнайы дайындалған ыдысқа салып қойылады.
Тағамды дайындауға 2 килограмм өрік пюресі және 300 грамм қант жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-11 15:08:44 Қаралды-2110
ЖАЛАҢТӨС БАҺАДҮР
Жалаңтөс Сейітқұлұлы (1576 - 1656 жж.) - қазақтың әйгілі батыры, аса көрнекті қолбасшы, Самарқандтың аталығы (әмірі). Туған жері - Сырдарияның төменгі ағысы. Шыққан тегі - Кіші жүздің төртқара руынан. Жалаңтөс баһадүрдің арғы атасы Ораз кезінде Әмір Темір
ШАЙШӨП – АСҚАЗАН БЕЗДЕРІНІҢ ЖҰМЫСЫН КҮШЕЙТЕДІ
Ертедегі Римде бұл өсімдікті аса пайдалы деп санаған.
ТІКЕН ЖИДЕДЕН (ТОШАЛА) НЕ ІСТЕУГЕ БОЛАДЫ?
Тошала шілде-тамызда піседі. Тошаланы тұқымымен, өркен кесінділермен, өркенді сулатып топыраққа тигізіп, шетін ылғал топырақпен көміп қою жолымен көбейтіледі.
ЖАН-ЖАНУАРЛАРДА БІР-БІРІМЕН СӨЙЛЕСЕДІ
Ертегідегі аңдар мен құстардың сөйлесе алатынң жұрттың бәріне белгілі. Үш торай көңілдері шалқып, бірге ән салады.