UF

Табиғи «Ванилинмен» бірдей хош иістендіргіш

Категориясы: Технологии


 

Жиі қолданылатын хош исітендіргіштердің бірі – ванилин. Біз оны дәйім барлық жерде қосамыз. Пісіретіндерге, кілегейлерге, тәттілерге, дәйім барлық жеміс-жидек иістерге – барлық жерде ванилин бар. Іс  жүзінде барлық жерде. Ванилин, бұл, әрине ешқандай да табиғи емес, керісінше синтетикалық. Сонымен «Табиғи «Ванилинмен» бірдей хош иістендіргіш» сөзі нені білдіреді?

Бүкіл синтетикалық ванилиндер мұнайдан жасалады, нақтырақ айтсақ оның өндірілген заттарынан: бензолдан, оны мұнайды өңдеу барысында алады, немесе толуол, ол мұнай өңдеу өнімдерінің бірі болып табылады. Ваниль қосылған бәлішті немесе «Құс сүті» тортын, немесе «Пломбир» балмұздағын, немесе тіпті шоколадты сатып алғанда сіз мұнайды жейсіз.

Айтпақшы, синтетикалық ванилиннің қалған бөлігі лигниннен – целлюлоза-қағаз өндірісі қалдықтарынан өндіріледі.

Табиғи ванилинге өту туралы ойланып қалдыңыз ба? Ванильді өсіру және өндіру – қиын және қымбат тұратын процесс. Ванильді жинаушыларда тіпті кәсіби ауру, яғни ванилизм болады. Ал отырғызғанда, су құғанда және жемісін жинағанда қанша мұнай қалатынын - тек тауып айту ғана қалады. 

  Жарияланған-2015-10-27 10:14:07     Қаралды-3298

Мәлімет сізге көмек берді ма

ІЛЕ ҚҰРТҚАШАШЫ – ҚАҚЫРЫҚ ТҮСІРЕДІ

...

Іле құртқашашы – биіктігі 40 сантиметрге дейін жететін, көп жылдық, шөп тектес өсімдік. Тамыры жуан, ақ түсті, көптеген қосымша тамырлары бар.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Жыландар өз денелерін жей алады

...

Жыландар күйзеліске ұшырай алады және сондай жағдайда олар тамақтануы тиіс. Бірақ, олар үнемі олжаларын жей бермейді. Жыландар салқын қанды, бұл деген олардың дене температурасын реттей алатын жағдайда еместігін білдіреді. Олардың жылынуы үшін сыртқы ж

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚАҒАЗ ТАРИХЫ

...

Адамдар қазір біз жазып, сурет салып жүрген қағаз табылғанша қаншама нәрсенің бетін шимайламады десеңізші.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

Кейбір бақалардың шаштары бар

...

Шашты бақа — қосмекенді пискунья тұқымдасына жатады. Бұл түрінің аты қиқым терілердің («шаштардың» )бір-біріне тығыз орналасқандығынан пайда болған, олар аталығында көбею кезінде пайда болады. Бұл түрінің ерекшелігі бүйілердің сүйектерін сындыруға және о

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТЫНЫСЫҢ САУ БОЛСЫН ДЕСЕҢ...

...

Дем алғанда аузың әрдайым жабулы болсын.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

БИДАЙ-ЖҮГЕРІ БӨЛКЕЛЕРІ

...

Сүттен, бидай ұнынан және ашытқыдан қамыр (ашытқы), жүгері ұнынан, судан және тұздан қайнатпа дайындалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »