БАЛ АРАЛАСТЫРЫЛҒАН СҰЛЫ ҮЛПЕГІНЕН ЖАСАЛҒАН ҚУЫРМА (печенье)
Категориясы: Тағам
Ұнға сода араластырылып, елекпен еленеді. Май қантқа қосылып, әбден ағарғанша шайқалады. Араластырған кезде оған бал, қаймақ, жумыртқа, сулы үлпегі, сода қосылған ұн салынады. Содан соң бәрі 1-2 минут бойы мұқият араластырылып, қалыңдығы 3-5 миллиметр шелпектей етіп оқтаумен жайылады да әр түрлі формаға келтіріледі. Сөйтіп пеш температурасын 200-220 градусқа жеткізіп, 10-15 минут бойы пісіріледі.
750-800 грамм қуырма жасау үшін 1 стакан ун, 1 стакан сұлы үлпегі, жарты стакан құм шекер, жарты стакан бал, жарты стакан қаймақ, 1 жұмыртқа, 100 грамм май, жарты қасық сода жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-11 12:52:07 Қаралды-2392
ЖИДЕНІҢ ІШІ АУЫРҒАНДА ЕМДЕУГЕ БОЛАДЫ
Жиденің жемісін тамаққа пайдаланады. Химиялық құрамы: сабағының, бұтағынын; құрамында илік және бояу заттары бар.
ЖЫҒА
Ежелгі түркі мемлекеттеріндегі ел билеушілері мен әскербасылар өз дәрежелерін білдіру үшін бас киімдеріне құстардың қауырсынын таққан. Ол жыға деп аталады. Жығалар бас киімнің маңдайына немесе желке тұсына, кейде екі шеке тұсына шаншылады.
АТАҚТЫ ХИМИКТЕР
Химия ғылымын зерттейтін және түрлі химиялық реакциялар мен химиялық заттармен жұмыс істейтін адамды химик деп атайды.
Адамдар тұрмайтын тамаша қалалар
Заманауи адамы көп әлемде тұрып, планетаның адамдар тұрмайтын қалаларының бар екендігіне сену өте қиын. Бірақ, естігенге таңқаларлықтай болғанымен, шын мәнісінде осындай қалалар бар.
ҚОЙ - КӨШПЕЛІ ҚАЗАҚ ӨМІРІНДЕ ӨМІРІНІҢ АЖЫРАМАС БӨЛШЕГІ
Ежелден қазақ халқы көшпелі ғұмыр кешті. Мал мен оның өнімдері көшпелі өмірде аса қолайлы игілікке саналды.