ҚАУЫН ҚАЙНАТПАСЫ
Категориясы: Тағам
Піскен қауынның қабығы аршылып, дәнінен тазартылады да жұмсақ етіп әбден езіледі. Суға салып қант шырыны дайындалады. Оған лимон қышқылы қосылып, қайнағанша қыздырылады да үстіне қауын массасы мен алдын-ала суға салып бөктірілген желатин салынады. Масса 40-45 градусқа дейін салқындатылып, біркелкі көбікті масса түзілгенше шайқалады. Дайын болған қайнатпа тездетіп ыдыстарға құйылады.
Бұған 400 грамм қауын, 300 грамм құм шекер, 2 грамм лимон қышқылы, 30 грамм желатин және 400 грамм су жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-09 16:15:08 Қаралды-2257
МҰЗ ҚАНДАЙ БОЛАДЫ?
Жер бетінде су және оның қатты көрінісі - мұз, бірақ әлі де бұл нәрсені жұмбақ табу қиын.
РАДИОАКТИВТІ ЗАҚЫМ
Радиоактивті зақым дролық жарылыс бұлтынан радиоактивті заттардың жерге түсуі немесе АЭС апаты кезінде атмосфераға шығарылуы нәтижесінде жердің, су мен ауаның зақымдануы.
ДАУЬІЛ
Дауыл - стихиялық апаттардың қауіпті түрлерінің бірі, ол халық шаруашылығына орасан зор зиян келтіріп, кейде адамдар арасында құрбандықтар тудырады.
ЖҮЗІМ НУГАСЫ
Туралған курага мен жүзімнен қайнатып жасалған төрт қырлы ұзыншалау кәмпит жүзім нугасы деп аталады.
АЛЬБОМ СӨЗ ТУРАЛЫ НЕ БІЛЕМІЗ?
Егер ежелгі римдіктен «Альбомның» не екенін сұрасаң, ол: «Альбом - ақ тақта. Латынша «альбум» - аппақ деген сөз.
СУЛАРДЫҢ КЛАССИФИКАЦИЯСЫ
Әртүрлі агрегаттық күйдегі су бізді барлық жерде қоршап алады, тіпті біз оны әрдайым байқамаймыз.