МЕЙІЗ ҚОСЫЛҒАН МЕРЕКЕЛІК ӨРМЕ
Категориясы: Тағам
Қамыр сүтке қатты етіліп иленеді де, оған май, қант, мейіз, езілген ашытқы, жұмыртқаның сары уызы қосылып, бәрі жақсылап араластырылады. Сөйтіп 90 минут бойы жылы жерге қойылады. Сонда оның көлемі ұлғаяды. Содан соң қамырдан жуандығы мен ұзындығы бірдей 9 «жіпше» жасалып, олар өріледі. Өру үшін біреуіне төртеуі, екіншісіне үшеуі, соңғысына екеуі пайдаланылады. Содан кейін әуелі төрт «қамыр жіптен» өрілген өрме салынып, үстіне жұмыртқаның сары уызы жағылады. Оның үстіне үш «қамыр-жіптен» өрілген өрме салынып, тағы да жұмыртқаның сары уызы жағылады да, ең соңында екі «қамыр-жіптен» өрілген өрме салынады. Бабына келуі үшін тағам жылы жерге қойылады да жұмыртқаның сары уызы жағылып, үстіне қант себіледі. Сөйтіп духовкаға қойылады.
Бұл тағамды жасауға 500 грамм ұн, 250 грамм сүт, 140 грамм мейіз, 120 грамм май, 100 грамм қант, 20 грамм ашытқы, үш жұмыртқаның сары уызы, татымына қарай тұз жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-04 13:29:54 Қаралды-2844
МАТАҒА СУРЕТ САЛАДЫ МА?
Суретшілер өз шығармаларын көбіне-көп майлы бояумен зығыр талшығынан тоқылған кенеп матаға («холст») салады.
ҚЫТАЙДЫҢ ШАЙ ЖАСАУ ТӘСІЛІ
Қытайда шай өсірілген бірнеше ғасырдың ішінде құрғақ шайды қарапайым қайнатудан бастап, шай экстрактысын ілезде ыстық суда ерітуге дейін шай демдеудің талай әдістері сынақтан өткізілді.
АБАЙДЫҢ ҚАРА СӨЗДЕРІ
«Абайдың қара сөздері» - қазақтың ұлы ақыны Абайдың өмірінің соңғы жылдары жазылған пәлсапалық шығармасы. Барлығы 45 сөзден (тараудан) тұрады. Бұған «Бірер сөз қазақтың түбі қайдан шыққандығы туралы» деген тарихи мақаласы да қосылады.
БЮСТ
АДАМДАРДЫҢ кеудеден жоғарғы тұлғасын ғана бейнелейтін мәрмәр, қола немесе ағаш мүсіндерді бюст деп атайды.
8 ТҮРЛІ ПАЛАУ ДАЙЫНДАҢЫЗ
Шағындау қазан отқа қойылады да, май салып қыздырылады. Май қайнай бастағанда сақиналап, ірілеу етіп туралған...