ШЕЛПЕК НАНЫ
Категориясы: Тағам
Бұл - дөңгелек, шет жақтары қалың, ортасы жұқа, үстінен әр жері тесілген, салмағы 0,2 килограмм тағам.
Қант ұлпасына немесе құм шекерге жұмыртқа қосылып, мұқият шайқалады. Оған тортасынан айрылған сарымай, сода, сірке қосып қайтадан шайқалады да, еленген ұн, қуырылып ұнталған жаңғақ салынып қамыр иленеді. Ол 233 грамнан бөлініп, шелпек формасына келтіріледі. Содан соң оған жұмыртқа льезоны (4:1 қатынаста суға езілген жұмыртқамен) жағылып температурасы 180-190 градус духовкаға 20-25 минут бойы пісіріледі. Дайын болған-болмағаны ағаш шанышқымен түйреп байқалады. Егер нан оған жабыспайтын болса, піскен деп білу керек.
Оны жасауға 240 грамм жұмыртқа, 200 грамм қант ұлпасы немесе құм шекер, 0,6 грамм сода, 0,4 грамм 3 проценттік сірке суы, 1,0 килограмм ұн және 140 грамм қуырылған, жарылып, ұнтақталған жаңғақ дәні жұмсалады.
Жарияланған-2016-03-03 10:26:54 Қаралды-3898
ПУМИ
Бұл да ертеден келе жатқан бақташы ит тұқымының бірі. Венгрияның далалы аудандарында шығарылған.
ЖЕМІСТЕР МЕН ЖИДЕКТЕРДЕН ЖАСАЛҒАН ЦУКАТТАР
Жемістер мен жидектер жуылып, елекке салынады да сорықтырылып, содан кейін шырынға қосылып дайын болғанша қайнатылады.
СҰЛТАНМАХМҰТ ТОРАЙҒЫРОВ (1893 -1920)
XX ғасыр басындағы қазақ поэзиясының жарық жұлдызы - Сұлтанмахмұт Торайғыров бар-жоғы 27 жас жасады.
САДАҚПЕН КӨЗДЕП АТУЫ
Англияның садақпен ататын әскери құрамалары 1627-1628 жылдарға дейін қызмет еткен деген тарихи дерек бар.