UF

ШЕМАХЛИН МҰТТАҚЫСЫ

Категориясы: Тағам


Ішіне тәтті заттар салып, ашытқы қосылған тоқаш қамырынан жасалған тағам осылай деп аталады.

Бұл тағамды жасау үшін клейковинасының сапасы жақсы ұн пайдаланған дұрыс. Қамырды ашытпай, сүтке илеп дайындалады. Рецепте көзделген шикізаттар мен ашытқы (ол алдын-ала азғана жылы сүтке езіліп алынады) біркелкі масса болғанша иленеді. Оның ылғалдылығы 25-28 процент болуға тиіс. Содан соң ол температурасы 30-32 градус жерде 1-2 сағат қалдырыла тұрады. Дайын қамыр илеуге қолайлы да ыңғайлы болу керек.

Қамыр илеумен бір мезгілде оның ішіне салатын шикізаттар да дайындалады. Қазанға салынған өрік пюресі құм шекермен қосылып ылғалдылығы 35 процентке жеткенше қайнатылады. Пайдаланылар алдында ішіне салатын шикі заттар 25-30 градусқа дейін салқындатылады.

Қамыр 1,5-2,0 килограмнан бөлініп, 4-5 миллиметр қалыңдықта төрт бұрыштап жайылады. Ол ерітілген сары маймен майланады да ені 100-120 миллиметрдей етіліп, ұзынынан лента сияқты тілінеді. Әрбір лента астыңғы жағы енді етіліп, 30-32 грамнан үш бұрыштап бөлінеді. Әрбір үш бұрышты қамырдың астыңғы жағына 4-5 грамнан өрік пюресі салынады. Қамыр ішіне салынған өрік пюресімен қоса түтікше етіліп оралып екі ұшы аздап созылады да құрғатып сүртілген табақшаларға салынып, ерітілген маймен майланады.

Пеш температурасы 190-200 градусқа жеткізіліп, түтікшелер 10-15 минут бойы пісіріледі. Салқындаған соң тағамның үстіне қант ұлпасы себіледі де қағаз төселген астаушаларға екі-үш қабаттан салынады.

Бір килограмм мұттақы жасауға 538,8 грамм жоғары сортты ұн, 107,8 грамм жұмыртқа, 43,1 грамм сарымай, 54 грамм майлайтын сарымай, 161,6 грамм қаймағы алынбаған сүт, 107,8 қант ұлпасы, үстіне себетін 21,6 грамм қант ұлпасы, 4,3 грамм тұз, 0,22 грамм ванилин, 13,5 грамм ашытқы, ішіне салатын 161,6 грамм өрік пюресі және ішіне салатын 107,8 грамм құм шекер жұмсалады.

Дайын мұттақы үстіне қант ұлпасы себілген түтікше формалы болады. Ішіне жеміс пюресі толтырылады. Өзіне тән ерекше дәмі бар. Ылғалдылығы – 20-22 процент.

  Жарияланған-2016-03-02 15:30:13     Қаралды-1799

Мәлімет сізге көмек берді ма

ҚАЗАҚТАРДЫҢ КЕРЕМЕТ ТАҒАМ - ҚАЗЫ

...

Қазы – жылқы етінің ең шиманды бөлігі. Оны ішекке тығып та, ішекке тықпай да сақтауға болады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЯҚ КИІМГЕ ДЕ КҮТІМ КЕРЕК

...

Әдетте, адамның екі аяғы бірдей бола бермейді. Көбіне оң аяқ сол аяқтан гөрі үлкенірек келеді.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

СПОРТ ГИМНАСТИКА ТАРИХЫНАН

...

Дүниежүзілік спорт түрлерінің ішінде зор бедел иесіне айналған спорт түрі - спорттық гимнастика.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰЗ ҚОСЫЛҒАН ШАЙ? АМЕРИКАЛЫҚТАР ТАҢ ҚАЛДЫ

...

Британдықтарға шай жасауды үйрету - бұл ризашылықсыз және тіпті қауіпті міндет, әсіресе кеңес американдық болса.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЕКІБАСТҰ3

...

Екібастұз - Павлодар облысындағы қала. Екібастұз Павлодар қаласынан оңтүстік-батысқа қарай 150 км жерде орналасқан. Осы маңнан ат басындай екі кесек тұз табылған. Қала соған байланысты Екібастұз деп аталған.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

АЛЬБОМ СӨЗ ТУРАЛЫ НЕ БІЛЕМІЗ?

...

Егер ежелгі римдіктен «Альбомның» не екенін сұрасаң, ол: «Альбом - ақ тақта. Латынша «альбум» - аппақ деген сөз.

ТОЛЫҒЫРАҚ »