БАС ҚАЛАНЫҢ БАҒБАНШЫСЫН БІЛЕМІЗ БЕ?
Категориясы: Адамдар
Алматы - Алатаудың іргесінде орналасқан жасыл желекті қала. Осы қаланың бау-бақшаға айналуына зор үлес қосқан бағбаншылар қатарына Э.О. Баум, П.Рурдэ, Н.Моисеев, Е. Редько және т.б. атауға болады. Ал, Алматыда бау-бақша өсіруге улес қосқан Алаш азаматтары болды ма? - деген заңды сұрақ туатыны анық.
Алматыны жасыл желекпен көріктендіруге улес қосқан Алаш азаматының бірі - Дуйсенбі Жарқынбаев екенін көпшілік біле бермейді. Оның есімінің аталмауына сол кездегі сурқия саясаттың әсері болғаны да ақиқат.
Бағбан бабамыз Дүйсенбі Жарқынбаев 1871 жылы Алматыдағы ерлер гимназиясының бағын алғаш ұйымдастырушылардың бірі болып, едәуір алқапқа түрлі ағаштар егіп, күтіп-баптады. Бұл бақ қазіргі кезде Алматы қаласының орталығындағы «28 гвардияшы-панфиловшылар саябағы» - деп аталады. Д. Жарқынбаев бабамыздың бағбандық қолтаңбасы қазіргі Орталық мәдениет және демалыс саябағында, Баум тоғайында да бар екендігі де белгілі. Д. Жарқынбаев бабамыздың бағбандық қызметін бағалай отырып, 1906 жылы сол кездегі Жетісу ауылшаруашылық қоғамы оны «Қажырлы да шебер бағбаншылық өнері ушін» Құрмет грамотасымен марапаттаған.
Жарияланған-2015-12-07 17:49:06 Қаралды-4043
ОШАҒАН - ҚУЫҚ АУРУЛАРЫН ЕМДЕЙДІ
Орта Азия халықтары медицинасында жас өсімдіктің сөлін алып, бронх демікпесін, геморройды емдейді.
ЖҰМЫРТҚА МЕН СҮТТЕН ЖАСАЛҒАН СІЛІКПЕ
Қантқа қосып араластырылған жұмыртқаның сары уызы қайнатылған жылы сүтпен бірте-бірте ерітіліп, ыстың суға қойылады да, ұдайы араластырыла отырып, аздап қоюландырылады.
ҚАҒАЗ ТАРИХЫ
Адамдар қазір біз жазып, сурет салып жүрген қағаз табылғанша қаншама нәрсенің бетін шимайламады десеңізші.
БУНГЕ КИІКОТЫ - АТЕРОСКЛЕРОЗКЕ ҚАРСЫ
Бунге киікоты, райхан биіктігі 40 сантиметрге дейін жететін, көп жылдық, жартылай бұталы өсімдік.
ДИУАНИ ХИКМЕТ
«Диуани Хикмет» («Ақыл кітабы») - Қожа Ахмет Иасауидің сопылықты (суфизм) жыр еткен әдеби шығармасы. Қожа Ахмет Иасауи қазақ даласында ислам дінінің нығаюына зор ықпал жасаған ғұлама, әулие адам болған. Шамамен 1093 жылы (кейбір деректерде 1041, 1103 жыл
КЕБЕП (ШАШЛЫҚ) КӨП БОЛМАЙДЫ
Қой етінің жұмсағынан әр кесегінің салмағы 15-16 грамнан келетіндей етіліп туралады да, тұздалып, бұрышталады.