UF

БІЗДІҢ АТА-БАБАЛАРЫМЫЗ НЕМЕН ЖАЗҒАН?

Категориясы: Тарих


Ертеде желім, күйе және су қоспасы қолданылған. Мұндай сия пергаментте жақсы сақталған және күйіп кетпейтін сияға ұқсайды.  Кейінірек көкшіл-жасыл сия пайда болды, оған мыс сульфатын және қызылды қосу арқылы қол жеткізілді. Қызыл сия өзінің түсін қызыл күлгін бояудың қосылуынан алды.

Қаламның прототиптері ежелгі Ассирияда қолданылған дымқыл сазға жазуға арналған сына таяқшалары, сондай-ақ Ежелгі Греция мен Римнен келген ұшты стилозды таяқшалар болды. Кейінірек папирусқа жазу үшін олар сия сауытына жиі батыруға тура келетін кәдімгі қаламсапты қолдана бастады. Жазылған нәрсенің сапасы көбіне қаламның қалай қиылып, қайрағанына байланысты болды.

  Жарияланған-2024-04-12 17:07:16     Қаралды-599

Мәлімет сізге көмек берді ма

ЖАН-ЖАНУАРЛАРҒА ҚҰЙРЫҚ НЕГЕ КЕРЕК?

...

Жаздыгүні жылқылар мен сиырларға, ал Африкада антилопалар мен зебрлерге маса, шыбын, бөгелек, сона дегендер жабылады-ай кеп.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ТҰЗДАЛҒАН БАДАМ

...

Бұл - тұз себіліп қуырылған бадам. Бір килограмын жасауға 902,4 грамм бадам, 270,7 грамм тұз жұмсалады. Осындай рецептімен бадам орнына жер жаңғағы мен өрік дәндері алынып, тұз қосылып қуырылған тағамдар да жасалады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ШОКОЛАДТАЛҒАН ҚАРА АЛХОРЫ (қараөрік)

...

Қара алхоры жылы суға жақсылап жуылып, қант шырынына жібітіледі де, елекке салып суы сорғытылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

КӨЗІЛДІРІКТЕГІ ҚАНДАЙ ӘЙНЕК?

...

Адамдар шыныны мыңдаған жылдар бұрын жасай білген. Сонау ертедегі мемлекеттер - Ассирия, Вавилон, Ежелгі Египетте де шыны ісінің шеберлері жұмыс істеген.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ЖЕМІСТЕР МЕН ЖИДЕКТЕРДЕН ЖАСАЛҒАН ЦУКАТТАР

...

Жемістер мен жидектер жуылып, елекке салынады да сорықтырылып, содан кейін шырынға қосылып дайын болғанша қайнатылады.

ТОЛЫҒЫРАҚ »

ҚҰЛАҚТЫ БАТ-БАТ

...

Құлақты бат-бат - негізінен, құмды мекендейтін жануар. Інін қатты жерден 1 метрге дейінгі тереңдікте қазады. Қауіп төнсе, құмға кіреді де, басын шығарып, ештеңе байқалмаса, суырылып кете береді. Кейде аяқтарын тарбитып, денесін ширықтырып, аузын кең ашып,

ТОЛЫҒЫРАҚ »